Apple údajne začal testovať svoje autonómne vozidlo

NETKY.SK • 11 September 2016, 11:32 • 2 min
Apple údajne začal testovať svoje autonómne vozidlo

CUPERTINO - Spoločnosť Apple začala podľa amerických médií testovať autonómne vozidlá v uzavretej oblasti.

slovakia

left justify in out

Hoci Apple na rozdiel od konkurencie, napríklad Google, doteraz nikdy nepotvrdil existenciu tohto projektu, špekulácie sa množia geometrickým radom. Ako informuje agentúra DPA, dohady o existencii projektu sa prvýkrát objavili začiatkom minulého roka a rovnako aj kódové označenie Project Titan. Dôvodom bola snaha otvoriť nové trhy, keďže Apple podobne ako ostatní výrobcovia smartfónov narážajú na hranice čoraz nasýtenejšieho trhu.

 

Napríklad agentúra Bloomberg koncom júla napísala, že Apple sa zameriava skôr na vývoj softvéru pre robotické vozidlá, no zároveň pracuje na vlastnom elektromobile. Projekt poskytne Apple väčšiu flexibilitu, ak sa rozhodne spojiť sily s renomovanou automobilkou alebo jednu dokonca kúpiť. Umožnili by mu to aj veľké finančné rezervy v objeme 230 miliárd USD (204,12 miliardy eur).

 

Podľa New York Times a Wall Street Journal projekt vedie hardvérový špecialista Bob Mansfield, ktorý sa vrátil z dôchodku. Vývoj sprevádzajú technické problémy a neistota z ďalšieho smerovania projektu. Preto z neho odišlo niekoľko desiatok ľudí, hoci tím má stále viac než tisíc členov.

 

Autonómne vozidlá sa čoraz viac dostávajú do centra pozornosti. Priekopníkom v tejto oblasti je Google, ktorý vyvíja softvér už od roka 2009. Hoci technológiu ponúkol automobilkám, doteraz spustil len jeden pilotný projekt, a to v spolupráci s koncernom Fiat Chrysler. S testami softvéru začala aj spoločnosť Uber. Veľké automobilky vyvíjajú vlastné systémy a v poslednom období vznikli v branži dve aliancie. Volvo spojilo sily s dodávateľom Autoliv a spoluprácu ohlásili dvaja automobiloví dodávatelia Delphi a Mobileye. Nové systémy by mali byť pripravené v rokoch 2019 až 2021, Apple sa zameral na rok 2020.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona