Apple si pripomenul 30. výročie uvedenia prelomových Macintoshov

NETKY.SK • 26 Január 2014, 11:05 • 2 min
Apple si pripomenul 30. výročie uvedenia prelomových Macintoshov

SAN FRANCISCO - Pôvodný Macintosh postupne vytlačila z trhu lacnejšia konkurencia a Apple dokonca hrozil bankrot.

slovakia

left justify in out

Americká firma Apple si v piatok 24. januára pripomenula významné výročie - 30 rokov od uvedenia osobného počítača Apple Macintosh na trh. Informovala o tom agentúra DPA.

Macintosh bol prvý masovo vyrábaný počítač s grafickými ikonami a myšou. Užívateľom to výrazne zjednodušilo prácu na počítači, namiesto zložitého vypisovania príkazov stačilo kliknúť s myšou na ikonu. Macintosh "zoznámil" užívateľov s pracovnou plochou, zorganizoval informácie do zložiek a zaviedol kôš na vymazané súbory.

Revolučná novinka

Macintoshe úplne zmenili trh s osobnými počítačmi (PC) a odštartoval úspech koncernu Apple.

"Všetky firmy, ktoré vyrábali počítače pred nástupom Macintoshov postupne zanikli,"
vyhlásil viceprezident Apple pre marketing Philip Schiller. "Sme jediní, kto prežil. A stále vyrábame," dodal. Podľa neho je tajomstvo úspechu Apple v neustálej snahe o inovácie.

Pôvodný Macintosh totiž postupne vytlačila z trhu lacnejšia konkurencia a Apple dokonca hrozil bankrot. Ale dokázal sa odraziť odo dna a nadviazať na svoj prvý úspech vďaka inovácii svojich výrobkov. Nový počítač iMac 30 koncom 90-tych rokov dokázal znovu prilákať zákazníkov k značke Apple. Jej prestíž a predovšetkým zisky ďalej udržujú notebooky, tablety, či smartfóny z produkcie amerického koncernu, aj keď dopyt po tzv. stolných počítačoch Mac, ktoré boli pomenované po jablku odrody McIntosh, ďalej klesá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies