Apple sa dohodol na mimosúdnom urovnaní v spore o e-knihy

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 11:06 • 2 min
Apple sa dohodol na mimosúdnom urovnaní v spore o e-knihy

NEW YORK - Americká technologická spoločnosť Apple sa v USA predbežne dohodla na mimosúdnom urovnaní sporu o ceny elektronických kníh. Výrobca telefónov iPhone sa tak môže vyhnúť procesu, v ktorom mu hrozila pokuta viac ako 800 mil. USD.

slovakia

left justify in out

Okresný súd v štáte New York v pondelok vyzval zúčastnené strany, aby v 30-dňovej lehote formálne požiadali o schválenie dohody. Podmienky urovnania súd nezverejnil.

 

Federálne ministerstvo spravodlivosti v apríli 2012 zažalovalo Apple a päť veľkých vydavateľských domov pre poškodzovanie súťaže na trhu elektronických kníh. K žalobe, podľa ktorej sa mala technologická firma s vydavateľstvami Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group, Macmillan a Simon & Schuster dohodnúť na spoločnom postupe s cieľom umelo zvýšiť maloobchodné ceny elektronických kníh, sa následne v USA pripojilo niekoľko desiatok štátov, ako aj individuálni zákazníci. Sťažovatelia žiadali kompenzácie v celkovej výške 840 mil. USD. O presnej výške škôd mal podľa agentúry Reuters rozhodnúť súd na pojednávaní 14. júla. Vydavateľstvá zúčastnené na údajnom cenovom karteli už predtým súhlasili, že v mimosúdnom urovnaní zaplatia viac ak 166 mil. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona