Apple priznal plošticu v aplikácii FaceTime: Odpočúva telefóny

NETKY.SK • 29 Január 2019, 08:27 • 2 min
Apple priznal plošticu v aplikácii FaceTime: Odpočúva telefóny

Technologická spoločnosť Apple v pondelok uviedla, že koncom týždňa vydá upgrade softvéru aplikácie pre videohovory FaceTime.

slovakia

left justify in out

Mal by odstrániť "plošticu" v doterajšom programe, ktorá volajúcemu umožňuje počúvať zvuk z telefónov, na ktoré práve volá. Ich majitelia pritom ani nemusia videohovor prijať, pretože softvér si sám zapne mikrofón, napísala agentúra Reuters.

 

Odpočúvanie sa samo ukončí po tom, keď majiteľ nechá svoj telefón príliš dlho zvoniť. Pokiaľ sa ale volaný rozhodne neprijať videohovor pomocou tlačidla, začne sa do zariadenia volajúceho prenášať dokonca aj obrazový záznam. 

 

Škodlivý kód je uložený v časti programu obsluhujúci skupinové videohovory. Apple s touto funkciou prišiel vlani v lete, verejnosti bola ponúknutá na konci októbra.

 

"Sme si problému vedomí a vytvorili sme opravenú verziu, ktorá bude vydaná koncom týždňa," uviedol hovorca Applu vo vyhlásení.

 

Problém sa týka operačného systému iOS verzie 12.1 a vyššie. Na sociálnych sieťach prebiehajú diskusie o tom, že najlepšou obranou je vypnúť celú aplikáciu FaceTime.

 

Odhalenie softvérovej ​​chyby sa zhoduje s dátumom "Národného dňa súkromia v Spojených štátoch", ktorý pritom vyhlásil sám šéf Applu Tim Cook s cieľom prijať komplexnú legislatívnu reformu v oblasti ochrany dát užívateľov.

 

"Nebezpečenstvo je skutočné a dôsledky príliš vážne," povedal vtedy Cook. Firma propagujúca zabezpečenie dát tiež nedávno prišla s billboardom na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas, kde bol uvedený slogan: "Čokoľvek sa stane vo vašom iPhone, zostane vo vašom iPhone."

 

 

Podvodné e-maily

 

Internetom sa v poslednej dobe tiež začali šíriť falošné správy, v ktorých sa podvodníci vydávajú za pracovníkov spoločnosti Apple.

 

Náhodným užívateľom rozosielajú vymyslené účty a dúfajú, že tí im nevedomky poskytnú vlastné prihlasovacie údaje. Tak ich môžu následne pripraviť o peniaze.

 

Podvodné e-maily sú písané anglicky a pôsobia veľmi vierohodne. Sú takmer na nerozoznanie od legitímnych faktúr spoločnosti Apple, v ktorej podnik informuje o objednávke nejakej hry, aplikácie či multimédií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies