Apple investuje do čínskeho konkurenta Uberu miliardu dolárov

NETKY.SK • 14 Máj 2016, 12:18 • 2 min
Apple investuje do čínskeho konkurenta Uberu miliardu dolárov

PEKING - Apple plánuje investovať miliardu dolárov (878,04 milióna eur) do čínskej spoločnosti Didi Chuxing.

slovakia

left justify in out

Investícia Apple je výraznou pomocou pre firmu, ktorá na svojom domácom trhu zápasí s narastajúcim vplyvom americkej alternatívnej taxislužby Uber. Informovala o tom agentúra DPA.

 

"Rozhodli sme sa pre túto investíciu z celého radu dôvodov, okrem iného pre šancu získať informácie o určitých oblastiach čínskeho trhu," povedal šéf Apple Tim Cook. Je presvedčený, že investícia sa koncernu vyplatí.

Didi Chuxing, podobne ako Uber, ponúka prostredníctvom mobilnej aplikácie možnosť objednať si vozidlo s vodičom. Obidve spoločnosti tvrdo bojujú o každého klienta a investora a s cieľom získať trhové podiely svojich vodičov nadpriemerne platia. Uber zatiaľ ťahá za kratší koniec, keďže podľa jeho šéfa Travisa Kalanicka stráca v Číne vyše miliardy dolárov ročne. Naproti tomu má Didi podľa názoru expertov väčší trhový podiel a svoje služby ponúka vo vyše 400 mestách.

 

Miliarda dolárov je zatiaľ najväčšia investícia, ktorú Didi získal a Apple sa tak stal jeho strategickým investorom. Za touto spoločnosťou stoja aj čínske internetové giganty Tencent a Alibaba. Jeho trhová hodnota sa odhaduje na 25 miliárd USD, kým ešte pred rokom išlo o šesť miliárd dolárov.

 

(1 EUR = 1,1389 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies