Apple a Samsung sa snažia dohodnúť na ukončení patentovej vojny

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 16:48 • 2 min
Apple a Samsung sa snažia dohodnúť na ukončení patentovej vojny

NEW YORK - Patentový spor medzi Apple a Samsungom trvá viac než dva roky.

slovakia

left justify in out

Patentový spor medzi Apple a Samsungom trvá viac než dva roky. Obaja najväčší výrobcovia inteligentných telefónov sa snažia o jeho urovnanie, informovala agentúra DPA.

Podľa Wall Street Journalu (WSJ) sa Apple a Samsung sa pokúšajú o ukončenie patentovej vojny. Americký denník s odvolaním na informované zdroje tvrdí, že koncerny sa na decembrovom a februárovom stretnutí v Soule priblížili k dohode.

Rokovania prebiehajú ďalej, aj keď v súčasnosti nič nesignalizuje prielom, uviedol WSJ. Samsung navrhuje komplexnú dohodu, podľa ktorej by si koncerny vzájomne otvorili prístup k patentom. Nie je jasné, či má Apple záujem o takúto dohodu.

Viac než dva roky trvajúci spor sa rozšíril na približne 50 súdnych sporov v asi tucte krajín. Zakladateľ Apple Steve Jobs považoval dizajn a funkcie niektorých telefónov Samsungu za kópiu iPhonu, a preto americký koncern na jar 2011 zažaloval Samsung. Juhokórejčania odpovedali protižalobou týkajúcou sa porušenia predovšetkým technických patentov.

Najväčší úspech v doterajšom priebehu sporu zaznamenal vlani v auguste Apple, keď kalifornský súd priznal americkému koncernu náhradu škody vo výške 1 miliardy USD (762 miliónov eur). Apple sa však nepodarilo dosiahnuť zákaz predaja telefónov Samsung. Súd tiež neskôr znížil náhradu škôd o 450 miliónov USD. Na budúci rok by sa v Kalifornii mal začať nový proces týkajúci sa novších prístrojov.

Samsung naposledy zaznamenal v spore úspech v júni, keď americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC) uznala, že staršie modely iPhonu a iPadu porušujú niektoré patenty Samsungu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies