Apoštolský nuncius Mario Giordana sa lúčil s biskupmi a veriacimi

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 14:38 • 2 min
Apoštolský nuncius Mario Giordana sa lúčil s biskupmi a veriacimi

MARIANKA - Apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana sa dnes lúčil so slovenskými biskupmi a veriacimi. V pútnickom mieste Marianka neďaleko Bratislavy slúžil ďakovnú svätú omšu.

slovakia

left justify in out

Giordana po tom, čo dosiahol kanonický vek 75 rokov, končí na Slovensku v pozícii nuncia. Zároveň jeho účinkovanie na Slovensku bolo jeho posledným. Pápeža zastupoval na Slovensku deväť rokov. Na Slovensku bol od júna 2008. V službách Svätej stolice bol 40 rokov. Zo Slovenska by mal odísť v priebehu niekoľkých dní. Čaká ho ešte rozlúčka s diplomatmi pôsobiacimi v SR.

Nuncius v príhovore uviedol, že Slovensko je bohatou krajinou na históriu a na vieru. „Našiel som na Slovensku prekvitajúcu cirkev. Na Slovensku je cirkev živá a verná, ktorá sa môže s dôverou pozerať do budúcnosti,“ zdôraznil Giordana. Podľa neho je slovenská cirkev živá v duchovnej i hmotnej pomoci. „Je to cirkev verná Ježišovi a Evanjeliu. Je verná Svätému Otcovi,“ povedal s tým, že takáto vernosť nie je samozrejmosťou. Podľa neho je táto vernosť ovocím mučeníctva počas dôb komunizmu. Slovenskú cirkev vyzval, aby bola naďalej verná Svätému Otcovi. V mene slovenských biskupov nunciovi poďakoval predseda Konferencie biskupo Slovenska Stanislav Zvolenský.

Svätý Otec František vymenoval 1. apríla za nového apoštolského nuncia na Slovensku arcibiskupa Giacoma Giuda Ottonella, ktorý doteraz pôsobil ako apoštolský nuncius v Ekvádore. Ottonello je titulárnym arcibiskupom sasabským. Na nunciatúru na Slovensku by mal nastúpiť v najbližších týždňoch.

Giacomo Guido Ottonello sa narodil 29. augusta 1946 v Masone (Janov - Taliansko). Kňazskú vysviacku prijal 29. júna 1971 a bol inkardinovaný do diecézy v Acqui. Získal doktorát z teológie. Do diplomatických služieb Svätej Stolice vstúpil 25. marca 1980. Následne pôsobil na pápežskom zastúpení v Pakistane, Salvádore, Libanone, Francúzsku, Španielsku a Poľsku. Za apoštolského nuncia v Paname bol vymenovaný 29. novembra 1999 a potom v Ekvádore 26. februára 2005. Ovláda francúzsky, španielsky a anglický jazyk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies