Japonsko: Vláda nariadila zostrelenie severokórejskej rakety, ak bude hrozbou

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 07:41 • 2 min
Japonsko: Vláda nariadila zostrelenie severokórejskej rakety, ak bude hrozbou

aponsko Vláda nariadila zostrelenie severokórejskej rakety, ak bude hrozbou - Politika Japonská vláda nariadila dnes armáde, aby zostrelila severokórejskú raketu, ktorú chce komunistická krajina odpáliť v apríli, ak bude priamo ohrozovať Japonsko. Tokio v

slovakia

left justify in out

img

Japonská vláda nariadila dnes armáde, aby zostrelila severokórejskú raketu, ktorú chce komunistická krajina odpáliť v apríli, ak bude priamo ohrozovať Japonsko. Tokio však takúto možnosť považuje za nepravdepodobnú, uviedli dnes vládni predstavitelia.
      Nariadenie ministra obrany Naokiho Tanaku prišlo po zasadnutí rady pre národnú bezpečnosť a po predošlých pokynoch, aby sa protivzdušné jednotky pripravili na zostrelenie severokórejskej rakety, ak vstúpi do japonského vzdušného priestoru.
      Očakáva sa, že raketa Unha-3 preletí popri západnom Japonsku po tom, ako ju Severná Kórea vypustí zo svojho západného pobrežia niekedy medzi 14. a 16. aprílom. V Japonsku sa objavili obavy, že neúšpený štart alebo zlyhanie niektorého zo stupňov rakety by mohlo ohroziť životy alebo majetok Japoncov. Pchjongjang tvrdí, že dráha rakety nepovedie cez územia susedných krajín.
      "Neočakávame, že spadne na naše územie. Boli by sme radi, ak by verejnosť pokračovala vo svojom každodennom živote a svojej práci ako zvyčajne," povedal novinárom hlavný tajomník japonskej vlády Osamu Fudžimura. "Príslušné vládne úrady podniknú pre každý prípad preventívne opatrenia," dodal.
      Aj Južná Kórea varovala, že môže zostreliť všetky časti severokórejskej rakety, ktoré by sa dostali nad jej územie.
      KĽDR vo štvrtok odpálila zo svojho západného pobrežia dve strely krátkeho doletu. Predpokladá sa, že išlo o technologickú skúšku rakiet určených proti lodiam, ktorá priamo nesúvisí s avizovaným vypálením rakety dlhého doletu, uviedli dnes juhokórejské médiá s odvolaním sa na vládnych predstaviteľov. Juhokórejská armáda sa k správam odmietla vyjadriť.
      Severná Kórea oznámila, že plánuje vypustiť na obežnú dráhu svoj satelit pomocou rakety dlhého doletu v polovici apríla, pri príležitosti 100. výročia narodenia zakladateľa štátu Kim Ir-sena. USA, Japonsko a ďalšie krajiny to však považujú za skrytú skúšku balistickej rakety, čo by bolo v rozpore s rezolúciami OSN.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies