APN:Yaya Touré, Kidiaba, Nsue alebo Gyan - kto zdvihne trofej?

NETKY.SK • 2 Február 2015, 12:22 • 2 min
APN:Yaya Touré, Kidiaba, Nsue alebo Gyan - kto zdvihne trofej?

MALABO - Po štvrťfinálových dueloch 30. Afrického pohára národov je jasné, že titulom kontinentálneho šampióna sa v najbližších dvoch rokoch bude môcť pýšiť jeden z kvarteta Ghana, DR Kongo, Pobrežie Slonoviny alebo Rovníková Guinea.

slovakia

left justify in out

Už pred začiatkom turnaja bolo isté, že na trón zasadne nový držiteľ trofeje. Dosiaľ poslední víťazi spred dvoch rokov z Nigérie totiž neprešli kvalifikačným sitom a na ich úkor si vybojovali účasť hráči JAR a Konga, ktoré sa na APN predstavilo po 15-ročnej prestávke. Isté je aj to, že po nedeľňajšom finále zdvihne nad hlavu trofej jeden zo štvorice kapitánov - Yaya Touré z Pobrežia Slonoviny, brankár Robert Kidiaba z DR Kongo, Emilio Nsue z Rovníkovej Guiney alebo ghanský útočník Asamoah Gyan.

Majster Afriky si na rozdiel od víťaza tohtoročného Ázijského pohára Austrálie nezabezpečí účasť na Pohári konfederácií FIFA 2017 v Rusku. Afriku bude na spomenutom podujatí zastupovať až šampión nasledujúceho APN. 

 

"Black Stars" z Ghany - historicky najúspešnejšie mužstvo spomedzi semifinalistov - nebudú chýbať medzi najlepšou štvorkou APN piatykrát po sebe, keď v nedeľňajšom štvrťfinálovom dueli v Malabe zdolali Guineu hladko 3:0. Ghančania sa v súboji o finále stretnú s reprezentantmi domácej Rovníkovej Guiney, ktorá v sobotu dosiahla víťazstvom vo štvrťfinále nad Tuniskom 2:1 po predĺžení najväčší úspech v doterajšej histórii. Držiteľ titulu z roku 2004 Tunisko sa síce ujalo vedenia v 70. min zásluhou Ahmeda Akaichiho, v druhej minúte nadstaveného času sa však pre domáci tím naskytla možnosť vyrovnať z pokutového kopu: úlohy sa zhostil stredopoliar Javier Balboa z portugalského Estorilu a poslal zápas do predĺženia. V ňom rovnaký hráč neodmietol možnosť stať sa hrdinom svojich krajanov, keď v 102. min exportnou strelou z priameho kopu zabezpečil už teraz historicky najlepší výsledok pre Rovníkovú Guineu na APN. Predchádzajúce maximum bolo štvrťfinále z roku 2012. Produkt mládežníckej akadémie Realu Madrid a menovec slávnej filmovej boxerskej postavy Rockyho je aktuálne spoločne s Tunisanom Akaichim a Konžanom Bifoumom s tromi gólmi najlepším strelcom šampionátu. 

 

Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Pobrežie Slonoviny a DR Kongo. Zverenci francúzskeho trénera Hervého Renarda, ktorý pred tromi rokmi získal titul afrického šampióna so Zambiou, prešli vo štvrťfinále cez Alžírčanov (3:1). Dva góly strelil Wilfried Bony, jeden presný zásah víťazov pridal Gervinho. 

 

Hráči DR Kongo otočili vo štvrťfinále nepriaznivé skóre 0:2 proti reprezentantom Konga a víťazstvom 4:2 postúpili po 17 rokoch medzi najlepšie štyri mužstvá. Po bezgólovom prvom polčase otvorili skóre reprezentanti Konga v 55. min zásluhou útočníka rumunského klubu CFR Kluž Féréboryho Dorého. O sedem minút pridali zverenci francúzskeho trénera Clauda Le Roya druhý gól, keď sa presadil Thievy Bifouma. V tom momente by na víťazstvo hráčov DR Kongo stavili len jeho optimisticky naladení priaznivci. Už o tri minúty strelil kontaktný gól Dieumerci Mbokani a v 75. min vyrovnal Jeremy Bokila. Víťazný gól strelil v 81. min hlavou obranca Joël Kimwaki, poistku v podobe štvrtého gólu do siete rezignovaného Konga pridal v poslednej minúte svojím druhým gólom v stretnutí útočník ukrajinského Dynama Kyjev Mbokani. 

Počet doterajších celkových triumfov na APN semifinalistov tohtoročného šampionátu: 
Ghana - 4 (1963, 1965, 1978, 1982) 
DR Kongo - 2 (1968, 1974) 
Pobrežie Slonoviny - 1 (1992) 
Rovníková Guinea - 0 

Program semifinále 30. Afrického pohára národov: 
DR Kongo - Pobrežie Slonoviny (streda 4.2. o 20.00 h SEČ, Bata) 
Ghana - Rovníková Guinea (štvrtok 5.2. o 20.00 h SEČ, Malabo) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona