AOPP odporúča živnostníkom kontrolu ročných zúčtovaní zdravotného poistenia

NETKY.SK • 6 November 2015, 10:57 • 2 min
AOPP odporúča živnostníkom kontrolu ročných zúčtovaní zdravotného poistenia

BRATISLAVA - Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia mali dostať do konca októbra poistenci, ktorí požiadali o odklad daňového priznania. Ide predovšetkým o živnostníkov a podnikateľov. Vzhľadom na medializované zlyhania systémov finančnej správy odporúča Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) ročné zúčtovanie podrobne skontrolovať.

slovakia

left justify in out

"Verím, že po medializácii problémov počas leta došlo k nápravám. Ako sa však vraví, dôveruj, ale radšej preveruj," konštatovala prezidentka AOPP Katarína Kafková. Počas leta sa objavili viaceré prípady, kedy napríklad ľudia s príjmom 4 tis. eur dostali v ročnom zúčtovaní výzvu zaplatiť 7 tis. eur na nedoplatky na zdravotnom poistení. Asociácia však zatiaľ nemá informácie, že by sa niečo podobné dialo aj teraz. Ako najjednoduchšiu možnosť odporúča kontrolu cez účet poistenca, teda online prístup k svojim údajom. "Dnes už ho majú všetky poisťovne. Poistenec tu nájde aj informáciu, ako reklamovať nezrovnalosti v zúčtovaní, ak by ešte nejaké boli," dodala Kafková. Podľa nej je dôležité i to, aby ľudia cez účet poistenca nielen teraz, ale aj počas roka kontrolovali, čo všetko za nich poisťovňa hradí. "Je to najlepší spôsob kontroly, či náhodou lekár na váš účet neúčtuje výkony, ktoré vám nespravil,“ uzavrela Kafková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies