AO Melbourne: Federer vo finále zdolal Nadala a získal ďalší veľký titul

NETKY.SK • 29 Január 2017, 13:36 • 2 min
AO Melbourne: Federer vo finále zdolal Nadala a získal ďalší veľký titul

MELBOURNE - Švajčiarsky tenista Roger Federer zvíťazil nad Španielom Rafaelom Nadalom za 217 minút 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 v nedeľňajšom finále dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (16. - 29. januára, celková dotácia 50 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion).

slovakia

left justify in out

V rozhodujúcom sete sa Federer dostal z manka 1:3. V "maratónoch" teraz má štatistiku 27:20, zdolaný 19:9. Obaja zvládli päťsetový duel v semifinále. Švajčiar vo štvrtok prekonal krajana Stana Wawrinku (a už v osemfinále Japonca Kei Nišikoriho), Španiel v piatok Bulhara Grigora Dimitrova.

Federer získal svoj 18. titul na veľkej štvorke, premiérový od Wimbledonu 2012 a piaty na južnej pologuli po sezónach 2004, 2006, 2007 a 2010. V historickom prehľade na Majors vedie už o štyri trofeje pred Američanom Petom Samprasom a práve Nadalom (zhodne 14), ktorý čaká na pokračovanie od parížskeho Roland Garros 2014.

Tridsaťpäťročný Federer znížil v bilancii zo vzájomných duelov s tridsiatnikom Nadalom na 12:23. Nadviazal na predvlaňajšie finále zo svojho rodného Bazileja (6:3, 5:7, 6:3). Priamo v metropole Viktórie upravil na 1:3, rivalovi okrem iného podľahol vo finále ročníka 2009 (konkrétne 5:7, 6:3, 6:7 /3/, 6:3, 2:6).

Federer si odnáša 2000 bodov do svetového rebríčka ATP vo dvojhre a prémiu 3 700 000 AUD, Nadalovi patrí 1200 bodov a 1 850 000 AUD. Obaja v minulosti boli lídrami renkingu. Švajčiar sa v pondelok posunie zo 17. miesta nazad do Top 10, Španiel poskočí z 9. na 6. post.

Dvojhra mužov - finále:
Roger Federer (Švaj.-17) - Rafael Nadal (Šp.-9) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 za 217 minút (34, 42, 41, 40, 60)

Nadal začal na nulu, Federer vyrovnal bez vážnejších ťažkostí, hoci mu príliš nechodilo prvé. Švajčiar sa v treťom geme blysol forhendom popri čiare a po Španielovej dvojchybe mal zúročiteľných 30:30. Inkasoval prasiatko a priebojný servis (1:2). Bekhendom popri čiare v pohode dal na 2:2. Nadal si nastavil piatu hru forhendovým obhodením - 3:2 a čisto aj 3:3.

Federer ponúkol bekhendový volej, bekhendom do protipohybu si vynútil 30:15 a forhendovým drajvom brejkbaly. Nadal vyhodil hrateľný bekhend, potvrdilo to Jastrabie oko. Švajčiar novými loptami suverénne potvrdil únik - 5:3. Po pomerne pasívnom vstupe sa rozpumpoval, pritlačil a viac mu fungoval servis. Španiel v tejto nezachytil súperovo stupňovanie. Federer sa v desiatom geme dopodával presvedčivo na 15 - 6:4.

Nadal esom zavŕšil vstupný gem druhej časti. Federer začal dvojchybou a bol neskoro pri forhende - 0:30. Agilnejšou hrou a aj vďaka milosrdnej páske (na 30:30) sa dočasne dostal z ťažkostí, ale naivný nábeh viedol k brejkbalu. Španiel takto mohol trestať forhendom ešte raz, ale z náročnejšej pozície neprehodil sieť - zhoda. Švajčiarov pokus o bekhendové obhodenie krížom tiež tesne neprešiel a potom ani bekhendový slajz - 0:2.

Keď Nadal pri potvrdzovaní viedol 30:0, zdalo sa byť momentum úplne na jeho strane, ale po pokazenom bekhende na 30:40 frustrovane plesol dlaňou do strún. Federer divoko prepálil forhend a čelil aj gembalu, vynútil si však zhodu číslo dva a dlhou rukou pri sieti ďalšiu šancu. Zahral pasívne a čoskoro sa 0:3 predsa stalo realitou.

Federer po oponentovom vzchopení mal fázu akejsi bezradnosti, vykoľajenosti a nepohody. Nadalov majstrovský return znamenal 0:40. Švajčiar si dvakrát pomohol podaním, ale prehnal obehnutý forhend - 0:4. Federer už nemal v tomto sete čo stratiť, opäť sa uvoľnil a forhendovým vstúpeným zakončením si doprial brejkbal. Premenil ho forhendovým blokom do uvoľnenej časti dvorca po vyšachovaní - už iba 1:4 a vzápätí aj 2:4.

Nadal včas odrazil nápor, na 5:2 sa dostal bez odovzdania čo i len fiftínu, zakončil to bodom priamo zo servisu. Federer prinútil súpera dopodávať si set. Španiel kvitoval zbytočnú bekhendovú chybu, presadil sa kombináciou vytláčací servis a zakončenie inam, Švajčiar pokazil ešte jeden bekhend a odletel mu defenzívny forhend.

Hral sa tenis špičkovej úrovne, ale občas vyznieval trošku akademicky, lebo aktéri sa navzájom dokonale poznajú a počínali si disciplinovane, nepúšťali sa do ničoho živelného. Bekhendový volej Federera do siete dodal Nadalovi už tretí brejkbal hneď na úvod tretieho dejstva, Švajčiar sa vo všetkých prípadoch zachránil esom a napokon išiel na 1:0, nepykal teda za premrhanie náskoku 40:0. Navyše, precíznou kombináciou odskočil na 30:0 na returne a forhendovou kontrou s použitím sily Španiela si doprial brejkbal. Potešil ho forhend spod nôh do siete - 2:0 a s veľkým prehľadom aj 3:0 (esom na nulu).

Intenzívnejúci Federer dal bekhendovým krosom na 30:15 vo štvrtom geme a postupným útokom nastolil dva brejkbaly. Neskorší tretí si vypracoval presným krížnym forhendom, inkasoval eso na "téčko" a Nadal si vydrel zníženie na 1:3. Po takmer 10-minútovom geme prišiel ani nie 2-minútový - 4:1 pre Švajčiara. Španiel čelil brejkbalu po nezvládnutom defenzívnom forhende a len položil raketu na brutálny bekhendový return do rohu - 1:5. Federer dvojchybou klesol na 30:40, vytiahol dokonalý forhend inside-out. Proti neskoršiemu druhému brejkbalu si prospel servisom, druhý setbal premenil bekhendovým stopvolejom.

Otváracia pasáž štvrtého setu nepriniesla vážnejší rozruch, hoci Federerových 30:30 na príjme v prvej hre pôsobilo sľubne. Nadalových 30:0 na returne vo štvrtom geme po dvoch lacných forhendových chybách ešte nádejnejšie. Španiel aj pod vplyvom lekcie v podobe tretieho dejstva vedel, že musí hrať agresívnejšie a nie len striehnuť: forhendovou masážou si navodil 40:0 a pri druhej šanci nachytal Švajčiara v tzv. mŕtvej zóne - 3:1 a cez dve zhody 4:1. Federer bol náchylnejší na zbytočné chyby, Nadal ho minimálne dočasne vyduril z konceptu, gembal dal unikátnym forhendovým slajzovým "winnerom".

Zahriaknutý Federer spadol forhendovou kontrou do siete na 30:40, tretím esom v geme sa popchol k upraveniu na 2:4. Nadal jednoznačne zvýšil na 5:2 a neskôr v deviatej hre pri podávaní na set sa mu absolútne nezachveli ruky. Bodom priamo zo servisu si dodal 40:0 a Švajčiar nezvládol bekhend. Zamieril na ošetrenie do šatne.

Nadal zostal v strehu a laufe. Unikol na 30:0 na príjme na začiatku piateho setu a rezolútnym forhendom popri čiare na 40:15. Federer odpovedal tiež forhendom, ale potom z tejto strany zlyhal - 0:1. Švajčiar však odmietol kapitulovať, unikol na 40:15 na príjme. Prvý brejkbal si zmaril bekhendom do siete, pri druhom nemal nárok proti dôraznému útoku. Tretí mu nastavila páska siete, Španiel zabral ofenzívou a napokon išiel na 2:0.

Federer jasne upravil na 1:2. Nadal porovnateľne poľahky išiel na 30:0, lenže spáchal dvojchybu a len sa prizeral vstúpenému bekhendovému krosu. Švajčiar sa dostal aj na zhodu a oslavne zaťal päsť po bekhende popri čiare. Španiel sa zachránil krížnym bekhendom a napokon dal na 3:1. V tomto štádiu ťažil z väčšej účinnosti v dôležitých momentoch. Federer sa jednoducho dostal do kontaktu (2:3) a na príjme v šiestom geme mal sľubných 30:0. Nadalov prepálený forhend viedol k brejkbalu, Španiel ho eliminoval nekompromisným útokom a mal aj gembal, ale neskôr Federerov krížny bekhend znamenal ďalšiu šancu returnujúceho a Nadal pokazil príliš ambiciózny forhend - 3:3.

Švajčiar hnaný publikom preklopil na 4:3. Ešte búrlivejšie ovácie sa ozvali, keď v ôsmom geme ubúšil Španielovu obranu na 30:0. Nadal pod mohutnejúcim tlakom spáchal - extrémne nevhod - dvojchybu. Vymazal všetky tri hrozby, nepustil Federera do hry. Švajčiar v najkrajšej výmene zápasu forhendom popri čiare nadobudol štvrtú príležitosť. Španiel si pomohol podaním. Federer forhendom získal piatu možnosť a returnom dostal Nadala do neriešiteľného uhla - 5:3.

Španiel pri prijímaní proti prehre zrazu mal 30:0, keď Švajčiar vložil priveľa sily do bekhendu. Federer dal cenné eso, ale neodolal útoku zakončenému volejom pol metra od siete - 15:40. Švajčiar rutinovane obstál a pri zhode sa presadil priamo servisom, mečbal si zmaril forhendovou chybou. Esom si navodil druhú šancu a titul získal vstúpeným forhendom, potvrdilo to Jastrabie oko.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies