AO Melbourne: Djokovič je šiestykrát víťazom dvojhry

NETKY.SK • 31 Január 2016, 12:54 • 2 min
AO Melbourne: Djokovič je šiestykrát víťazom dvojhry

MELBOURNE - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal šiestykrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

slovakia

left justify in out

Obhajca prvenstva tak vyrovnal rekordný zápis domácej legendy Roya Emersona. V repríze vlaňajšieho finále si ako nasadená jednotka poradil s dvojkou "pavúka" Britom Andym Murraym 6:1, 7:5, 7:6 (3). Djokovič získal jedenásty titul z podujatí veľkej štvorky a v historických tabuľkách dostihol ďalšieho legendárneho Austrálčana Roda Lavera i Švéda Björna Borga. Z Melbourne Parku si odnáša prémiu 3,4 milióna austrálskych dolárov a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry pre nasadzovanie.

 

Murray ani piate melbournske finále nepretavil v zisk cennej trofeje. Rozhodujúce momenty zápasu nezvládol mentálne, najmä z forhendu robil príliš veľa nevynútených chýb. Na konte rodáka zo škótskeho Dunblane zostávajú dva grandslamové tituly - v roku 2012 triumfoval na US Open a v roku 2013 vo Wimbledone. S Djokovičom prehral olympijský šampión z Londýna 11 z uplynulých dvanástich vzájomných zápasov, doposiaľ posledný triumf zaznamenal v júli 2013 v semifinále na wimbledonskej tráve. Murray nenapodobnil svoju trénerku Francúzku Amelie Mauresmovú, ktorá vyhrala Australian Open v roku 2006.

 

Djokovič začal proti Murraymu rovnako ako v semifinále proti grandslamovému rekordérovi Švajčiarovi Rogerovi Federerovi ako z partesu. V úvodnom geme síce čelil brejkbalu, no podržal si podanie a v ďalších minútach si vybudoval komfortný náskok 5:0. Murray síce odvrátil hrozbu "kanára", no Djokovič pri vlastnom servise dotiahol prvý set do úspešného konca. "Nole" bol mimoriadne koncentrovaný na každý fiftín, skvele servoval, robil minimum chýb. V druhom dejstve Murray dokázal držať s Djokovičom krok v dlhých výmenách od základnej čiary a bol to tuhý boj o každú loptičku.

 

Za stavu 3:3 Murray stratil servis, no hneď vzápätí kontroval rebrejkom a v desiatom geme viedol pri podaní súpera 30:15. Djokovič však vyrovnal na 5:5, v jedenástej hre Murrayho opäť brejkol a aj druhý set sa stal jeho korisťou. Hneď na začiatku tretieho dejstva po skvelom obhodení na čiaru opäť získal podanie nalomeného Murrayho a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Brit síce následne otočil na 4:3 a vynútil si tajbrejk, no v ňom ťahal jasne za kratší koniec. Za stavu 6:3 premenil Djokovič vďaka esu v poradí tretí mečbal a získal celkovo 46. titul na harde, čím vyrovnal zápis Američana Andreho Agassiho.

 

muži - dvojhra - finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Andy Murray (2-V. Brit.) 6:1. 7:5, 7:6 (3)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies