Antony Blinken vyzýva Moskvu, aby prestala blokovať vývoz obilia z Ukrajiny. Rusi ihneď reagovali

NETKY.SK • 8 Júl 2022, 11:24 • 2 min
Antony Blinken vyzýva Moskvu, aby prestala blokovať vývoz obilia z Ukrajiny. Rusi ihneď reagovali

DENPASAR - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na piatkovom stretnutí šéfov diplomacií skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz obilia z Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Dvojdňové stretnutie ministrov zahraničia G20 na Bali sa začalo včera. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa rozhodol zasadnutie opustiť predčasne. Vyhlásil totiž, že sa nebude vnucovať Spojeným štátom, aby s ním ich predstavitelia rokovali. Reagoval tak na Blinkena, ktorý odmietol priame stretnutie.

 

Viac tu: Toto asi neveští nič dobré, Sergej Lavrov predčasne opúšťa summit G20

 

obrazok

 

Blinkenova výzva

 

Blinken, ktorý sa na rokovaniach na Bali stretol aj s indickým šéfom diplomacie Subrahmanjamom Džajšankarom, novinárom povedal, že na svete panuje silná zhoda, čo sa týka potreby ukončiť vojnu na Ukrajine. Priamo pred všetkými zúčastnenými ministrami vyzval Sergeja Lavrova:

 

Ukrajina nie je vaša krajina. Obilie (na Ukrajine) nie je vaším obilím. Prečo blokujete prístavy? Mali by ste umožniť vývoz obilia." 

    

img

 

Lavrovova reakcia

 

Šéf Ruskej diplomacie svoj pobyt na summite G20 náhle ukončil. Dôvodom podľa neho bolo aj správanie Antonyho Blinkena.

 

Neboli sme to my, kto prerušil kontakt – boli to Spojené štáty. Nebeháme za nikým, aby sme mu navrhovali stretnutia," povedal a dodal: „Naši západní partneri sa pokúšajú vyhýbať sa rozhovorom o globálnych ekonomických otázkach. Akonáhle otvoria ústa, pustia sa do horlivej kritiky Ruska pre situáciu na Ukrajine a nazývajú nás agresormi a okupantmi,"  uviedol pred novinármi a opustil stretnutie. 

 

Prečítajte si aj: Prezidentka Čaputová plne podporuje zvýšené výdavky na obranu Slovenska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies