Antonov: Spojené štáty vedome prekrúcajú situáciu a z potravinovej krízy obviňujú Ruskú federáciu

NETKY.SK • 12 Máj 2022, 11:44 • 2 min
Antonov: Spojené štáty vedome prekrúcajú situáciu a z potravinovej krízy obviňujú Ruskú federáciu

WASHINGTON – Spojené štáty vedome prekrúcajú situáciu, keď tvrdia, že potravinová kríza je spôsobená ruskými akciami v Čiernom a Azovskom mori. Uviedol to ruský veľvyslanec v Spojených štátoch amerických Anatolij Antonov v odpovedi na otázku médií.

slovakia

left justify in out

„Spojené štáty vedome prekrúcajú situáciu. Kyjevské úrady mínujú vody prístavov, čím bránia lodiam dodávať zásoby a iný tovar do iných krajín. Zároveň sa stále ignorujú naše pokusy o koordináciu otvárania humanitárnych koridorov,“ uviedol na Telegrame ruskej diplomatickej misie.

 

img

Biely dom 

 

Ruský diplomat zdôraznil, že samotný Washington „tvrdohlavo odmieta niesť zodpovednosť za svoje zahraničné ekonomické chyby“.

 

„Tvrdenia o tom, že protiruské obmedzenia údajne neškodia ich dodávkam potravín a hnojív, neobstoja kritike. Pokusy o izoláciu finančného systému Ruska a podkopanie schopností dopravného sektora sa zjavne nepočítajú,“ povedal.

 

Prečítajte si tiež: Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na dedinu. Hlásia obete!

 

Antonov poznamenal, že Moskva je hlboko znepokojená súčasnou situáciou na medzinárodných potravinových trhoch a bude „naďalej svedomito plniť svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodných exportných zmlúv, pokiaľ ide o poľnohospodárske produkty a hnojivá“.

 

img

Sergej Lavrov

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu na tlačovej konferencii po rokovaní s ománskym ministrom zahraničných vecí Badrom bin Hamadom bin Hamoudom al-Busaidim zdôraznil, že kroky Ruska žiadnym spôsobom neovplyvnili a nemôžu ovplyvniť potravinový problém vo svete. Ako minister poznamenal, obmedzenia zo strany Západu zničili pohodlné dopravné a logistické reťazce, ktoré existovali dlhé roky. Okrem toho, Lavrov uviedol, že kyjevské úrady nepúšťajú zo svojich prístavov desiatky lodí s potravinami.

 

Možno vás zaujme: Prezident a premiérka odsúhlasili vstup Fínska do NATO. Čo čakajú od Rusov?

 

Ruský prezident Vladimír Putin ohlásil 24. februára tzv. vojenskú operáciu na Ukrajine v reakcii na žiadosť vodcov republík Donbasu o pomoc. Západ v reakcii na rozhodnutie Ruska voči nemu uvalil rozsiahle sankcie.   

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies