Antonio Tajani vyjadril ľútosť nad opakovaným porušovaním ľudských práv v Turecku

NETKY.SK • 16 Január 2018, 07:22 • 2 min
Antonio Tajani vyjadril ľútosť nad opakovaným porušovaním ľudských práv v Turecku

BRUSEL/ŠTRASBURG - Ľútosť nad opakovaným porušovaním ľudských práv v Turecku vyjadril v pondelok popoludní v úvode januárového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu jeho predseda Antonio Tajani.

slovakia

left justify in out

Pred členmi zákonodarného zboru EÚ upozornil, že europarlament aj tridsať rokov po udelení prvej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia musí podporovať jej laureátov, keďže niektorí z nich sú i dnes prenasledovaní.

 

Tajani v tejto súvislosti vyjadril solidaritu Leyle Zanovej, laureátke Sacharovovej ceny za rok 1995, ktorá bola až do svojho nedávneho vylúčenia poslankyňou Veľkého národného zhromaždenia. "Je neakceptovateľné, že ľudom zvolená osoba je zbavená svojho úradu," odkázal predseda EP.

 

Zanová je kurdská politička žijúca v Turecku, ktorá si odpykala desať rokov vo väzení (1994-2004) za politické aktivity, označené súdmi za ohrozenie jednoty krajiny. Za poslankyňu bola zvolená v roku 2015 ako nezávislá kandidátka s podporou Strany mieru a demokracie. Poslankyňou parlamentu sa prvýkrát stala už v roku 1991 a bola vôbec prvou Kurdkou, ktorej sa to podarilo.

 

V súvislosti s jej prípadom Tajani vyjadril obavy ohľadom opakovaného porušovania ľudských práv v Turecku, ktoré sa podľa neho netýka len politickej opozície, ale aj predstaviteľov občianskej spoločnosti, vrátane novinárov a členov akademickej obce.

 

Turecko začalo prístupové rokovania s EÚ v roku 2005, v posledných rokoch sa však jeho vzťahy s EÚ zhoršili. Európsky parlament v novembri 2016 rezolúciou, za ktorú hlasovalo 479 poslancov a 37 bolo proti, podporil zmrazenie prístupových rozhovorov s Tureckom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies