Antonio Tajani prisľúbil medzinárodné vyšetrovanie vraždy maltskej novinárky

NETKY.SK • 20 Október 2017, 08:30 • 2 min
Antonio Tajani prisľúbil medzinárodné vyšetrovanie vraždy maltskej novinárky

BRUSEL - Politickí lídri členských krajín EÚ v rámci prebiehajúceho summitu v Bruseli vyzvali Maltu, aby dôsledne a s medzinárodnou podporou vyšetrila násilnú smrť investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani, ktorý tradičným predslovom vo štvrtok otvoril zasadnutie Európskej rady (summit), počas stretnutia s novinármi uviedol, že zákonodarný zbor EÚ bude na budúci týždeň v utorok (24.10.) počas plenárnej schôdze v Štrasburgu diskutovať o slobode prejavu na Malte. Dôvodom je pondelňajší tragický incident, keď známa maltská novinárka, spájaná s odhaľovaním korupčných káuz v krajine, zahynula pri výbuchu nálože nastraženej vo svojom aute.

 

Tajani v tejto súvislosti vyzval na začatie medzinárodného vyšetrovania "bezprecedentne závažného prípadu" a upozornil, že lídri EÚ podporujú jeho návrh. Najväčšími prívržencami medzinárodného vyšetrovania sú nemecká kancelárka Angela Merkelová, ale aj lídri Francúzska, Portugalska a Španielska.

 

Maltský premiér Joseph Muscat, ktorý sám bol terčom kritických článkov zavraždenej novinárky, už požiadal o pomoc zahraničných vyšetrovateľov a spresnil, že do vyšetrovania sa zapojili agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a holandských bezpečnostných síl. K nim by sa mali pripojiť aj špecialisti zo Scotland Yardu, britskej justičnej polície.

 

Muscat po príchode na summit v Bruseli prízvukoval, že nevynechá žiaden spôsob, akým by sa tento prípad mohol vyšetriť. Maltský premiér mal súdny spor so zavraždenou novinárkou, ktorá ho obvinila, a aj jeho manželku, zo spáchania nezákonných činov. Zároveň odmietol výzvu na odstúpenie zo svojej funkcie a kritiku, ktorú mu adresovali traja synovia zabitej maltskej novinárky.

 

Caruanová Galiziová odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, "ústrednej postavy" škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona