António Guterres: Pokúšame šťastie, kým stojíme na prahu jadrovej vojny

NETKY.SK • 2 August 2022, 06:29 • 2 min
António Guterres: Pokúšame šťastie, kým stojíme na prahu jadrovej vojny

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok upozornil, že ľudstvo je "iba jedno nedorozumenie od jadrového zničenia". Svet podľa neho v súčasnosti čelí najväčšej hrozbe od vrcholu studenej vojny.

slovakia

left justify in out

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Spojené štáty, Čína, Rusko, Británia a Francúzsko – sa v januári zaviazalo k zabráneniu ďalšieho šírenia jadrových zbraní, píše AFP. Na poslednej konferencii NPT v roku 2015 neboli krajiny pri podstatných otázkach schopné dosiahnuť dohodu, pripomína AFP.

 

„Doposiaľ sme mali mimoriadne šťastie. Avšak šťastie nie je stratégia. Nie je ani štítom pred geopolitickým napätím, ktoré prerastá do jadrového konfliktu," povedal Guterres na začiatku desiatej konferencie o plnení Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT).

 

Prečítajte si tiež: Úžasná správa! Jedna zo slovenských bánk znižuje úrokové sadzby na hypotékach

 

img

 

Zmluva o nešírení jadrových zbraní vstúpila do platnosti v roku 1970. Konferencia signatárskych štátov na pôde OSN bola od roku 2020 niekoľkokrát odložená pre pandémiu ochorenia COVID-19. Súčasná potrvá do 26. augusta. Ľudstvo je dnes podľa šéfa OSN „iba jedno nedorozumenie, jeden chybný výpočet od jadrového zničenia. Preto vyzývam všetky národy, aby uviedli ľudstvo na novú cestu k svetu bez jadrových zbraní."

Guterres povedal, že konferencia je príležitosťou na posilnenie a prispôsobenie zmluvy voči znepokojivej situácii vo svete. Poukázal tiež na rusko-ukrajinský konflikt i na napätie na Kórejskom polostrove a na Blízkom východe.

 

img


„Odstránenie jadrových zbraní je jedinou zárukou, že nebudú nikdy použité," uviedol generálny tajomník OSN. Dodal, že plánuje navštíviť japonskú Hirošimu na výročie zhodenia atómovej bomby 6. augusta 1945.

„Takmer 13 000 jadrových zbraní sa v súčasnosti nachádza v arzenáli krajín po celom svete. To všetko v čase, keď riziká šírenia týchto zbraní narastajú a nástroje, ktoré majú zabrániť eskalácii, slabnú," pripomenul Guterres.

 

Zo sveta: Žiačka pilotného kurzu neprežila pád vetroňa, letela bez inštruktora



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona