António Guterres: Kopeme si vlastné hroby. Musíme zachrániť ľudstvo a planétu!

NETKY.SK • 1 November 2021, 17:28 • 2 min
António Guterres: Kopeme si vlastné hroby. Musíme zachrániť ľudstvo a planétu!

GLASGOW - Generálny tajomník OSN v pondelok povedal, že svetoví lídri musia na klimatickom summite OSN, známom aj pod skratkou COP26, konať tak, aby dosiahli skutočné výsledky.

slovakia

left justify in out

Guterres uviedol, že na vrchole jeho zoznamu priorít pre summit COP26 je požiadavka, aby krajiny dodržiavali záväzok obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie vyplývajúci z Parížskej klimatickej dohody z toku 2015. Generálny tajomník OSN tiež podotkol, že 6 rokov, ktoré prešli od dosiahnutia parížskej klimatickej, bolo vôbec najteplejších 6 rokov v histórii meraní.

 

img

 

Lídrov svetových ekonomík vyzval k dekarbonizácii a postupnému ukončeniu používania uhlia na výrobu elektriny. Uviedol tiež, že svetoví lídri musia prejaviť maximálne ambície, aby bol aktuálny klimatický summit úspešným. "Je čas povedať dosť. Dosť už bolo surovosti voči biodiverzite. Dosť bolo zabíjania sa uhlíkom. Dosť bolo zaobchádzania s prírodou ako so záchodom. Dosť bolo pálenia, vŕtania a ťažby. Kopeme si vlastné hroby," povedal v prejave. Ten predniesol hneď po britskom premiérovi Borisovi Johnsonovi, ktorý zasadnutie otvoril. "Hnev a netrpezlivosť sveta budú nezastaviteľné, pokiaľ neurobíme z tejto konferencie COP26 v Glasgowe moment, keď začneme brať vážne klimatickú zmenu a postavíme sa reálne k uhliu, autám, peniazom a stromom," vyhlásil Johnson. "Čím dlhšie budeme konať, tým vyššia bude cena."

 

Prečítajte si tiež: Začal sa klimatický summit COP26. Zuzana Čaputová chce zastupovať mladú generáciu

 

Guterres zároveň vyzval bohaté krajiny, aby plnili svoj záväzok poskytovať ročne 100 miliárd dolárov na pomoc chudobnejším krajinám, ktoré zasiahli klimatické zmeny. Na svetových lídrov tiež apeloval, aby robili viac na ochranu zraniteľných spoločenstiev. Dodal, že katastrofy súvisiace s klimatickými zmenami ovplyvnili za posledné desaťročie životy takmer 4 miliárd ľudí. Klimatický summit OSN má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií. Začal sa v nedeľu v škótskom Glasgowe a potrvá do 12. novembra.

 

img

 

Podľa slov ministra životného prostredia SR Jána Budaja je svetový klimatický samit príležitosťou zvýšiť tlak na globálne silné ekonomiky, aby prijali ambicióznejšie klimatické ciele „Ničnerobenie je prílišný hazard, ktorý si nemôžeme dovoliť. Inak na to doplatia naše deti a ďalšie generácie,“ zdôraznil.

 

K téme: Lídri G20 prijali dohodu o globálnom otepľovaní. Čo má podľa nich kľúčový význam?

 

Slovenská republika a MŽP presadzujú klimatické ciele, ktoré sa držia záväzku znížiť emisie o 55 % do roku 2030. Na klimatickom summite bude Slovensko spolu s Európskou úniou presadzovať opatrenia, ktoré pomôžu nielen klíme, ale aj globálnej ochrane životného prostredia.

 

 

img

 

Kremeľ v pondelok uviedol, že Moskva sa chce naďalej plne angažovať v celosvetovom úsilí o obmedzenie klimatickej zmeny, aj keď sa ruský prezident Vladimir Putin nezúčastní na klimatickej konferencii OSN. Informovala o tom agentúra AP.

 

Možno vás zaujme: Zálohovanie PET fliaš sa blíži. Ako bude vyzerať v praxi?

 

Putinov hovorca Dmitrij Peskov novinárom povedal, že formát konferencie v škótskom Glasgowe neumožnil ruskému prezidentovi vystúpiť s príhovorom prostredníctvom videospojenia. Dodal však, že Putin sa nahratým videoposolstvom pripojí ku konferencii o využívaní lesov a pôdy, ktorá bude súčasťou podujatia COP26. Peskov uviedol, že Rusko sa bude držať svojho cieľa dosiahnutia tzv. uhlíkovej neutrality do roku 2060. USA a EÚ naliehajú na Moskvu, aby v tomto smere stanovila ambicióznejší cieľ do roku 2050. Podľa Peskova Rusko už predstihlo niektoré západné krajiny, pokiaľ ide o podiel nízkouhlíkových zdrojov výroby elektriny. Okrem toho zdôraznil nutnosť venovať pri plánovaní globálneho klimatického úsilia osobitnú pozornosť potrebám rozvojových krajín a zohľadňovať ich nízke emisie z minulosti.

 

V pondelok, minútu po polnoci, vstúpili do štrajku smetiari a zametači ulíc v Glasgowe. Dôvodom je, že sa ich odborovému zväzu nepodarilo dosiahnuť dohodu s vedením mesta v spore o zvyšovanie platov. Britský odborový zväz GMB informoval, že štrajk sa bude pravdepodobne konať celý prvý týždeň klimatickej konferencie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona