Antonín Panenka: Účasť na žrebe ME 2016 bola pocta

NETKY.SK • 21 December 2015, 08:18 • 2 min
Antonín Panenka: Účasť na žrebe ME 2016 bola pocta

BRATISLAVA - Vianoce trávi doma, miluje rozprávky, nedáva si novoročné predsavzatia a nemá rád vyhlasovanie najlepších futbalistov sveta. Všetko to a mnoho ďalšieho prezradil niekdajší československý futbalový reprezentant Antonín Panenka v rozhovore pre agentúru SITA počas sobotňajšieho predvianočného futbalového turnaja Kmeťoband Gold v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Panenku potešilo, že sa 12. decembra mohol v Paríži zúčastniť na žrebe skupinovej fázy ME 2016, ktoré sa uskutočnia vo Francúzsku (10. júna - 10. júla 2016). "Na žrebovaní som sa predtým zúčastnil už dvakrát. Tentoraz som však ocitol zrejme v najväčšej role. Som hrdý, že v záplave vynikajúcich európskych a svetových hráčov si organizátori spomenuli na mňa a mohol som byť pri tom. Môžem prezradiť, že nechýbalo veľa a nikam by som nešiel. Prvú pozvánku som pôvodne odmietol. Mal som naplánovanú cestu do Turecka, kde som sa chcel venovať golfu. Nakoniec som to však zrušil. Žreb bol poctou nielen pre mňa, ale aj pre celé Česko a taktiež Slovensko," vyhlásil 67-ročný Panenka (nar. 2. decembra 1948).

Rodák z Prahy si želá, aby výbery Slovenska a Česka dosiahli na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte prenikavý úspech. "Myslím si, že tak pre Česko, ako aj pre Slovensko by bolo dobré, keby sme sa stretli vo finále. Samozrejme, je to moje prianie, hráči to budú musieť vybojovať na ihrisku. Obe mužstvá sa ocitli v skupinách, ktoré nie sú jednoduché. Stavebným kameňom slovenského mužstva je Škrtel. Veľmi dôležitú pozíciu zastáva Hamšík. V silách Slovenska aj Česka je minimálne postúpiť do osemfinále. Vo vyraďovacej fáze sa už môže stať čokoľvek," doplnil Panenka, ktorého spoluhráčom v reprezentácii bol kedysi aj súčasný tréner slovenského národného tímu Ján Kozák. "Nevidel som ho dobrých dvadsať rokov, až nedávno sme sa náhodou stretli, keď bol na návšteve v Prahe. Dobre mi padlo, že sme sa mohli opäť porozprávať a zaspomínať si na staré časy. Jano bol vždy bezproblémový a pokojný chlapec. O to viac ma prekvapilo, keď mal trošku problémy s českými trénermi na Slovensku. Je to asi tým, že niekedy je trénerské remeslo dosť o nervoch. Pri národnom tíme z neho cítiť pokoj a myslím si, že je to znova, tak ako kedysi, bezproblémový a príjemný Jano Kozák," skonštatoval bývalý stredopoliar majúci vo svojej zbierke zlato (1976) aj bronz (1980) z majstrovstiev Európy.

Práve v dueli o 3. miesto proti domácim Talianom (1:1, 9:8 na strely zo značky pok. kopu, pozn.) na šampionáte v roku 1980 sa Panenka podieľal na góle Ladislava Jurkemika, ktorý krásnou strelou prekonal brankára ´azúrovej squadry´ Dina Zoffa. Jurkemik je už viac ako 35 rokov nateraz posledným slovenským strelcom na ME. "Prihral som vtedy Lacovi z rohu a ten to trafil náramne. Dino Zoff nemal šancu. Musím však priznať, že sme to ani náhodou nemali nacvičené z tréningov, bola to improvizácia," prezradil Panenka, ktorý väčšinu hráčskej kariéry strávil v pražskom klube Bohemians (1967 - 1981). Neskôr žiaril aj vo farbách Rapidu Viedeň (1981 - 1985). "Dodnes chodievam osobne na niektoré zápasy Rapidu. Minimálne dvakrát alebo trikrát do roka sa mi podarí prísť do Viedne. Som členom klubu legiend Rapidu, dostávame vstupenky na každý zápas. Na štadióne mám vlastné sedadlo a parkovacie miesto," prezradil rodák z Prahy. Tomu sa veľmi páči brankár slovenskej reprezentácie Ján Novota - zhodou okolností chytajúci práve vo viedenskom Rapide. "On sa prehliadnuť nedá už len preto, že má veľmi veľkú postavu. V kolektívnych športoch, ako je futbal či hokej, je brankár veľmi dôležitou persónou. Je dobré, keď sa mužstvo môže oprieť o dobrého gólmana. Myslím si, že v Rapide to stopercentne platí," pochválila legenda európskeho a svetového futbalu 32-ročného rodáka z Matúškova.

Panenka sa navždy zapísal do dejín futbalu tzv. "vršovickým dloubákom", ktorým v jedenástkovom rozstrele počas finále ME 1976 v Belehrade proti nemeckému gólmanovi Seppovi Maierovi rozhodol o zisku titulu majstrov Európy pre vtedajšie Československo. Panenkovo priezvisko sa odvtedy stalo synonymom utešeného zakončenia z "bieleho bodu". "Mám radosť a teší ma, že moja myšlienka neupadla do zabudnutia. Túto penaltu sa snažia napodobňovať aj najlepší hráči sveta, či už to bol Messi, Ibrahimovič, Pirlo, Totti, Sergio Ramos... Je ich veľké množstvo. Musím povedať, že nezáleží na tom, ako hráč loptu kopne. Dôležité je to, aby skončila v bránke. Teší ma, že keď niektorý z futbalistov zvolí takéto zakončenie, televízni reportéri nezabudnú pripomenúť, že ide o ´Panenkovu penaltu´. Som rád, že som sa takýmto spôsobom zapísal do histórie futbalu, hoci iba jedným kopom. Pre mňa je to však veľmi cenné," doplnil Panenka, ktorý prezradil, že nie je veľkým fanúšikom ankiet vyhlasujúcich najlepších svetových hráčov: "Priznám sa, že ankety určujúce najlepších futbalistov sveta príliš nemám rád. Páčilo sa mi však vyhlásenie jedenástky storočia, keďže sa v nej nachádza jedenásť hráčov. Avšak určiť, že niekto bol prvý a niekto desiaty, sa mi nezdá dobré ani korektné. Z môjho pohľadu sú v tejto chvíli Cristiano Ronaldo a Lionel Messi dvaja hráči, ktorí predbehli svoju dobu, hoci každý z nich na ihrisku vyniká niečím iným."

V rokoch 1973-1982 Panenka nastúpil v dovedna 59 medzištátnych stretnutiach, zaznamenal 17 gólov. Pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami odhalil, aká je jeho ideálna predstava trávenia dní radosti a pokoja. "Vianoce sú najkrajší sviatok v roku, symbol dobrých medziľudských vzťahov. V posledných rokoch sa mi zdá, že ľudia sú stále viac uponáhľaní a nervózni. Najradšej ich trávim doma, ale občas sa vyberiem aj na nejaké návštevy. Nemám problém so žiadnym darčekom. Snažím sa sviatky prežiť v pohode, nestresovať sa, nerozčuľovať sa a užiť si ich tak, ako to má byť. Veľmi rád sledujem v televízii rozprávky. Mám rád Pyšnú princeznú, je to pre mňa pravá vianočná klasika. Medzi moje obľúbené patria aj Tri oriešky pre Popolušku a mnoho ďalších. Páči sa mi, že sa v Česku natáča veľa nových rozprávok. Tento žáner ma nikdy neomrzí," povedal Panenka, ktorý s úsmevom priznal, že si nezvykne dávať žiadne predsavzatia do nového roka. "Nikdy som si ich nedával a ani tento rok si žiadne nedám. V duchu si vždy hovorievam, že by som mal zhodiť nejaké tie kilá. Zostáva však iba pri pomyslení. Väčšinou aj tak jem a pijem, na čo mám chuť. S váhou si nerobím ťažkú hlavu," skonštatoval pre agentúru SITA Antonín Panenka.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies