Antónia Guterresa zvolili na nového šéfa OSN

NETKY.SK • 13 Október 2016, 16:59 • 2 min
Antónia Guterresa zvolili na nového šéfa OSN

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN zvolilo dnes za nového generálneho tajomníka tejto organizácie niekdajšieho portugalského premiéra a bývalého vysokého komisára OSN pre utečencov Antónia Guterresa.

slovakia

left justify in out

Guterres (67) sa ujme funkcie 1. januára 2017, keď sa jeho predchodcovi Pan Ki-munovi skoční druhý, päťročný mandát.


Bezpečnostná rada (BR) OSN oficiálne navrhla 193-člennému Valnému zhromaždeniu OSN za nového generálneho tajomníka Guterresa 6. októbra.


Tento portugalský diplomat vyšiel ako favorit zo šiestich kôl neoficiálneho hlasovania o kandidátoch v BR OSN. Kandidátov bolo celkovo 13 - sedem žien a šesť mužov vrátane ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka.
 

Transparentný proces výberu kandidáta vyzdvihol aj predseda Valného zhromaždenia Peter Thomson. Podľa agentúry DPA okrem iného uviedol: "Som presvedčený, že pán Guterres bude oddane slúžiť svetovému spoločenstvu ako morálna autorita a bude hlasom nášho morálneho svedomia a ľudskosti."


Portugalský politik a diplomat António Guterres sa narodil 30. apríla 1949 v Lisabone. Promoval v roku 1971 na prestížnej inžinierskej škole Instituto Superior Técnico (IST), ktorá je súčasťou lisabonskej univerzity. Následne sa venoval akademickej činnosti.


V roku 1974 sa stal Guterres členom portugalskej Socialistickej strany (PS) a krátko na to profesionálnym politikom. V roku 1992 bol zvolený za predsedu strany a keď v roku 1995 PS vyhrala parlamentné voľby, Guterres sa stal premiérom Portugalska. Zatiaľ čo jeho prvé funkčné obdobie bolo úspešné a Portugalsko ekonomicky expandovalo, po jeho znovuzvolení v roku 1999 sa objavili vnútropolitické problémy i spomalenie ekonomického rastu. Guterres zastával funkciu portugalského premiéra do apríla 2002, následne z politiky odišiel a pôsobil ako predseda Socialistickej internacionály.


V máji 2005 sa stal Guterres šéfom Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Na čele tejto poprednej svetovej humanitárnej organizácie stál do decembra 2015. Počas svojho pôsobenia strojnásobil objem aktivít UNHCR, dohliadal na výrazné štrukturálne reformy, zníženie stavu zamestnancov v sídle UNHCR vo švajčiarskej Ženeve i zvýšenie nákladovej efektivity svojej organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies