Antivaxeri si na YouTube už ani neškrtnú! Spoločnosť vyhlásila vojnu proti bludom

NETKY.SK • 29 September 2021, 20:53 • 2 min
Antivaxeri si na YouTube už ani neškrtnú! Spoločnosť vyhlásila vojnu proti bludom

SAN FRANCISCO - Videá, ktoré šíria dezinformácie o očkovaní proti Covid-19 a ostatným chorobám, budú zablokované a vymazané.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Webová stránka YouTube v stredu oznámila, že bude odstraňovať videá, ktoré nepravdivo tvrdia, že schválené vakcíny sú nebezpečné. Ide o reakciu na snahu sociálnych sietí zabrániť šíreniu dezinformácií o koronavíruse a ďalších chorobách. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

 

Stop dezinformáciám

Webová stránka na zdieľanie videí YouTube už pred časom zakázala zverejňovať príspevky, ktoré šíria klamlivé fámy o spôsoboch liečby ochorenia Covid-19 ako aj mylné tvrdenia spochybňujúce bezpečnosť schválených vakcín. 

 

Platforma YouTube, vlastnená americkou technologickou spoločnosťou, uviedla, že už nerieši len šírenie medicínskych konšpiračných teórií o pandémii koronavírusu, ale aj ďalšie dezinformácie.

 

img

 

"Vidíme, že lživé tvrdenia o vakcínach proti koronavírusu sa čoraz viac prenášajú aj na vakcíny vo všeobecnosti," napísala vo vyhlásení webová stránka YouTube. 

 

"Teraz sme sa ocitli v bode, kedy je ešte dôležitejšie než kedykoľvek predtým rozšíriť našu prácu, ktorú sme začali pri covide, aj na ďalšie vakcíny," dodal web.

 

Údajné nežiaduce účinky po očkovaní

Táto rozšírená politika sa bude týkať "v súčasnosti podávaných vakcín, ktoré sú schválené a potvrdené ako bezpečné a účinné či už miestnymi zdravotníckymi úradmi alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO)"Z webu YouTube budú odstránené klamlivé tvrdenia o bežnom očkovaní proti chorobám ako osýpky a hepatitída typu B.

 

Bude sa to vzťahovať aj na prípady, keď vloggeri tvrdia, že schválené vakcíny nezaberajú, alebo ich mylne spájajú s chronickými zdravotnými následkami

 

img

 

Odstránený bude tiež obsah, ktorý "lživo tvrdí, že schválené vakcíny spôsobujú autizmus, rakovinu či neplodnosť alebo že látky vo vakcínach dokážu sledovať ľudí, čo ich dostali".

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR: Profesor Krčméry vyvrátil viaceré dezinformácie o koronavíruse a očkovaní. Lockdown a plošné testovanie už o pár dní stabilizuje situáciu na Slovensku

 

Boj proti konšpirátorom

"Tak ako pri každej výraznej zmene, aj teraz bude trvať určitý čas, kým budú naše systémy naplno v činnosti," dodal YouTube.

 

Spoločnosť zdôraznila, že v jej nových pravidlách budú aj výnimky – stále budú povolené osobné výpovede o negatívnych skúsenostiach s vakcínami, ak "videokanál nebude systematicky podporovať neochotu ľudí dať sa zaočkovať".

 

img

 

Platforma takisto oznámila, že od vlaňajška odstránila vyše 130 tisíc videí pre porušenie jej politiky očkovania proti covidu

 

Podobne aj sociálna sieť Facebook tento mesiac obnovila svoje kroky proti extrémistickým a konšpiračným skupinám – a začala zablokovaním nemeckej siete šíriacej dezinformácie o covide.

 

Prečítajte si tiež: Rezortu zdravotníctva došla trpezlivosť! Pre kontroverzie doktora Liptáka sa obrátil na komoru lekárov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies