Antidopingový systém sa dá ľahko zneužiť, tvrdí cyklista Froome

NETKY.SK • 27 September 2016, 15:12 • 2 min
Antidopingový systém sa dá ľahko zneužiť, tvrdí cyklista Froome

LONDÝN - Antidopingový systém, tak ako je súčasne nastavený, je ľahko zneužiteľný. A to tak, že športovci si môžu brať zakázané látky ako lieky po príslušnom schválení z vyššej inštancie.

slovakia

left justify in out

Myslí si to trojnásobný víťaz Tour de France, britský cyklista Christopher Froome, ktorého zdravotný záznam s dvoma terapeutickými výnimkami z minulosti nedávno neunikol pozornosti hekerov zo skupiny Fancy Bear a vďaka ich prílišnej angažovanosti sa o nich dozvedel celý športový svet.


"Uvedomujem si, že musím nielen dodržiavať pravidlá, ale byť aj dobrým príkladom pre ostatných po morálnej a etickej stránke," vyhlásil Froome prostredníctvom twitteru. Terčom nespokojnosti cyklistickej verejnosti sa v ostatnom čase stal najmä Froomov krajan Bradley Wiggins, víťaz Tour de France z roku 2012 práve pred Froomom. Zo zistení hekerov vyplýva, že Wigginsovi v rokoch 2011 až 2013 aplikovali tri silné injekcie protizápalových liekov obsahujúce zakázané kortikosteroidy. A to v čase pred začiatkom dôležitých cyklistických pretekov vrátane Tour de France 2012.


"Malo to čisto lekárske opodstatnenie, nesnažil som sa získať neférovú výnimku. Žiaľ, keď patríte k najlepším, často sa dostanete do tieňa podozrenia. Zvlášť, keď súťažíte v zdiskreditovanom odvetví, akým je cyklistika," povedal britským novinárom Wiggins.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies