Antidopingová agentúra USA zbaví Armstronga titulov z TdF

NETKY.SK • 24 August 2012, 11:31 • 2 min
Antidopingová agentúra USA zbaví Armstronga titulov z TdF

Antidopingová agentúra USA zbaví Armstronga titulov z TdF - Ostatné športy Americký cyklista Lance Armstrong si povedal dosť. Podľa vlastných slov už nemieni bojovať proti nespravodlivým dopingovým obvineniam zo strany Antidopingovej agentúry USA.

slovakia

left justify in out

imgAmerický cyklista Lance Armstrong si povedal dosť. Podľa vlastných slov už nemieni bojovať proti "nespravodlivým" dopingovým obvineniam zo strany Antidopingovej agentúry USA. USADA na základe tohto rozhodnutia zbaví Američana jeho siedmich titulov z Tour de France. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa USADA Annie Skinnerová. 
      USADA tvrdí, že Armstrong užíval steroidy a krvné pomôcky pri všetkých svojich triumfoch na Tour v rokoch 1999 až 2005. Americký cyklista dostane taktiež doživotný zákaz pretekárskej činnosti. Podľa Armstronga však nemá USADA na tieto rozhodnutia právo. "USADA nemôže prevziať kontrolu nad medzinárodným športom a odňať mi mojich sedem titulov. Viem, kto vyhral sedemkrát Tour, moji kolegovia z tímu to tiež vedia a každý proti komu som pretekal to vie tiež," uviedol Armstrong.
      Armstrong obvinil USADA z "honu na čarodejnice" a radšej dá prednosť tráveniu času s rodinou, ako by mal bojovať proti "nezmyselným" dopingovým obvineniam. "Daň, ktorú si tento spor vybral na mojej rodine, na práci pre moju nadáciu a na mne samotnom ma prinútil ukončiť tento nezmysel," dodal.
      Prezident antidopingovej agentúry však odmietol akékoľvek tvrdenia o nespravodlivom procese s dodatkom, že agentúra háji práva športovca. Travis Tygart tento týždeň uviedol, že ak bude mať niekdajší sedemnásobný víťaz Tour záujem, mohol by požiadať o verejné arbitrážne konanie. V ňom by boli predložené existujúce dôkazy, svedkovia by boli podrobení krížovému výsluchu a o verdikte by rozhodla rada nezávislých sudcov.
      Podľa Tygarta ide v Armstrongovom prípade o srdcervúcu kauzu. "Je to srdcervúci príklad toho ako športová politika víťazí za každú cenu. Ak jej ponecháme voľný priechod, tromfne férovú, bezpečnú a čistú súťaživosť. Pre čistých športovcov je to však záruka, že nasledujúce generácie majú možnosť súťažiť bez zakázaných podporných prostriedkov," vyhlásil Tygart.
      Podozrenia z užívania zakázaných podporných látok sprevádzajú 40-ročného Texasana počas celej kariéry. Napriek tomu, že Armstrong absolvoval v jej priebehu stovky testov, doping v jeho tele nikdy nenašli a samotný Armstrong ho vždy odmietal.     
      Podľa Armstrongovho bývalého dlhoročného trénera je jeho niekdajší zverenec obeťou "nespravodlivého" právneho procesu, kvôli ktorému prišiel o povesť a víťazstvá na najprestížnejších cyklistických pretekoch na svete.
      "Lance sa nikdy v živote nevyhýbal spravodlivým súbojom, takže jeho rozhodnutie len podčiarkuje nečestnosť celého procesu," uviedol Johan Bruyneel. Bruyneel je podľa vlastných slov sklamaný rovnako ako Armstrong a na USADA má ťažké srdce. "Nikdy to nemalo zájsť tak ďaleko ako teraz," dodal Belgičan. 

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona