Antibyrokratický zákon prinesie úsporu času a financií

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 11:30 • 2 min
Antibyrokratický zákon prinesie úsporu času a financií

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) poďakoval 128 poslancom parlamentu, vrátane opozičných, za podporu návrhu zákona proti byrokracii (návrh zákona o opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy) v druhom čítaní.

slovakia

left justify in out

Začína sa napĺňať cieľ budovania priateľského štátu, povedal v piatok pre médiá s tým, že právna norma mení 167 iných zákonov, nariadenia a vyhlášky.

 

Zákon podľa neho prinesie úsporu času a financií obyvateľom a firmám. "Vďaka investíciám sa nám podarilo poprepájať informačné systémy štátu, a od konkrétneho dátumu nebudú musieť predkladať výpis z listu vlastníctva, registra trestov, výpis z obchodného registra alebo živnostenského registra," konštatoval s tým, že si to vyžiadalo technické úpravy.

 

Pellegrini zdôraznil, že SR sa v rámci Európskej únie posunie vyššie v kvalite poskytovania verejných služieb. Ubezpečil, že sú ďalšie typy potvrdení, s ktorými sa bude pracovať, čo si vyžiada legislatívnu úpravu. Privíta každú novelu tohto zákona, ktorá bude znamenať menej byrokracie.

 

Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) informoval, že od 1. septembra bude zákonná účinnosť pre výpis z obchodného a živnostenského registra a výpis pre list vlastníctva z katastra nehnuteľností. Pre výpisy a odpisy z registra trestov je účinnosť od 1. januára 2019. Zákon ušetrí občanom 13 miliónov eur a čas. "Pripravíme úpravu, aby žiaci, študenti a rodičia nemuseli nosiť potvrdenia o návšteve školy," avizoval balík zmien a spomenul aj potvrdenia o nedoplatkoch v Sociálnej poisťovni a zdravotnej poisťovni, matričné doklady a iné potvrdenia, ktoré občania predkladajú. Odborná prezentácia tejto témy bude na podujatí ITAPA.

 

Vicepremiér informoval o príprave súťaže pre žiakov a študentov, aby vymysleli názov pre vstup úradníkov do systému.

 

V súvislosti s výjazdovým rokovaním vlády v Sabinove premiér povedal, že splnili napríklad sľub o otvorení diaľničného privádzača pri Fričovciach. Ďalej informoval, že v tomto a v budúcom roku dôjde k výkupu pozemkov pod obchvat tohto mesta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona