Antarktída odhalila veľké tajomstvo: Toto nebezpečenstvo sa ukrýva pod ľadovcom!

NETKY.SK • 29 Jún 2018, 10:11 • 2 min
Antarktída odhalila veľké tajomstvo: Toto nebezpečenstvo sa ukrýva pod ľadovcom!

Medzinárodný tím vedcov potvrdil desivý objav, ktorý môže ohroziť celé ľudstvo.

slovakia

left justify in out

Na Antarktíde momentálne pôsobí medzinárodný tím odborníkov, ktorých cieľom bolo preveriť podložie ľadovca a zistiť, aké procesy prebiehajú pod jeho povrchom. To, že pod nánosmi snehu a ľadu sa nachádza vulkanický systém sa doposiaľ len predpokladalo, táto informácia nikdy nebola oficiálne potvrdená. Až doteraz...

 

Vedcom sa podarilo odhaliť zdroj vďaka chemickým stopám z vody. "Odobrali sme vzorky vody oceánu pre päť rôznych vzácnych plynov. Použili sme hélium a xenón na sledovanie topenia ľadu. Vyskytol sa aj plyn, ktorý identifikuje vulkanickú činnosť," upresnil oceánograf Brice Loose z univerzity v Rhode Island.

 

Výsledky testov vedcov najskôr natoľko zmiatli, až sa domnievali, že ide o chybu. Ich predpoklad sa ale potvrdil. Pod ľadovcom Pine Island sa nachádza masívny aktívny vulkanický systém, ktorý produkuje plyny likvidujúce jednotlivé vrstvy ľadu. Podľa všetkého je toto dôvod, prečo sa ľad v tejto oblasti topí najrýchlejšie.

 

Vedci sa obávajú domino efektu. Zdroj tepla stenčuje ľadovú vrstvu, ktorá následne vytvára na sopečný systém menší tlak a o to viac plynov a tepla produkuje. Týmto spôsobom sa preto proces roztápania Antarktídy mnohonásobne urýchľuje. Vedci si preto nedovolia odhadnúť, ako dlho ešte systém zostane stabilným.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies