Antarktické lastúrniky dokážu meniť pohlavie

NETKY.SK • 11 September 2012, 11:47 • 2 min
Antarktické lastúrniky dokážu meniť pohlavie

Antarktické lastúrniky dokážu meniť pohlavie

slovakia

left justify in out

img

Britskí vedci z National Oceanography Centre (NOC) v Southamptone zistili, že antarktické lastúrniky druhu Lissarca miliaris dokážu meniť pohlavie. Odborníci predpokladajú, že tak robia preto, aby zefektívnili svoje rozmnožovanie vo veľmi chladnej vode.

Druh Lissarca miliaris síce vedecky popísali už v roku 1845 a jeho rozmnožovanie skúmali v 70. rokoch minulého storočia, avšak to, že dokáže meniť pohlavie, sa podarilo zistiť až teraz vedcom z NOC na čele s Adamom Reedom. "Predchádzajúca štúdia sa zameriavala iba na veľké vajíčka a mláďatá tohto druhu. Tento výskum ukázal, ako samice vnútri svojej lastúry nosia až 70 vajíčok, z ktorých sa počas 18 mesiacov vyvinú mláďatá. My sme však zistili, že veľké množstvá malých vajíčok sa v skutočnosti nachádzajú v telách samcov," uviedol Reed, ktorý s kolegami zverejnil tento objav v časopise Polar Biology. Vedci si myslia, že tieto lastúrniky sa rozmnožujú v mladom veku ako samce a neskôr, keď narastú, sa zmenia na samice. Dôvodom by mala byť skutočnosť, že ako veľké samice dokážu odchovať väčší počet mláďat. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies