ANO zvíťazilo v 9 krajských mestách, celkovo dominovali nezávislí kandidáti

NETKY.SK • 12 Október 2014, 09:40 • 2 min
ANO zvíťazilo v 9 krajských mestách, celkovo dominovali nezávislí kandidáti

PRAHA - Hnutie ANO miliardára Andreja Babiša zaznamenalo výrazný úspech v komunálnych voľbách v Českej republike, keď zvíťazilo v metropole Praha i v ďalších ôsmich krajských mestách. Informovala o tom dnes televízia ČT24 s odvolaním sa na takmer kompletné výsledky volieb.

slovakia

left justify in out

Hnutie ANO dominuje v Prahe, Ostrave, Brne, Olomouci, Ústí nad Labem, Českých Budějoviciach, Pardubiciach, Jihlave a Plzni. Ďalšie štyri centrá krajov - Karlove Vary, Hradec Králové, Zlín a Liberec - ovládli miestne koalície.
      

Čo sa týka celkového počtu získaných mandátov v rámci celej ČR, voliči najviac odovzdávali hlasy združeniam nezávislých kandidátov (vyše 32.700 mandátov) a nezávislým kandidátom (vyše 6300 mandátov), uviedol server iDNES.cz.
      

Spomedzi parlamentných strán bola v celkovom počte mandátov najúspešnejšia KDU-ČSL pred ČSSD a KSČM. Tradičné strany však - na rozdiel od ANO - nezískali ani jednu z krajských metropol.
      

V Prahe po sčítaní 75 percent okrskov viedlo ANO s vyše 22 percentami hlasov. Na druhom mieste bola doterajšia dominantná strana TOP 09 s necelými 20 percentami.
      

Český premiér Bohuslav Sobotka v reakcii na výsledky komunálnych volieb zdôraznil, že jeho strana ČSSD vyhrala v mnohých okresných mestách, a že sa celkovo presadili kandidáti vládnej koalície. "Vnímam ten výsledok ako odraz podpory vláde," vyhlásil Sobotka.
      

Komunálne voľby prebiehali v piatok a sobotu súčasne so senátnymi voľbami, v ktorých sa rozhodovalo o obsadení tretiny hornej komory parlamentu ČR.
      

Volebná účasť v komunálnych voľbách dosiahla 44,46 percenta, v senátnych voľbách bola necelých 39 percent.
      

V komunálnych voľbách sa celkovo rozhodovalo o približne 70.000 mandátoch, o ktoré sa uchádzal rekordný počet kandidátov (234.000) zo 165 strán a hnutí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies