ANO hrozí vypovedaním koaličnej zmluvy, ak Chovanec podpíše reorganizáciu

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 10:58 • 2 min
ANO hrozí vypovedaním koaličnej zmluvy, ak Chovanec podpíše reorganizáciu

PRAHA - Ak český minister vnútra Milan Chovanec podpíše reorganizáciu polície, hnutie ANO vypovie koaličnú zmluvu so sociálnymi demokratmi a ľudovcami. Po dnešnom rannom rokovaní koalície, ktorá sa zišla na zmierovacom konaní, to povedal vicepremiér a šéf ľudovcov Pavel Bělobrádek.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš už pred rokovaním pohrozil odchodom z vlády. Premiér Bohuslav Sobotka mal na Babišovho varovanie reagovať, že vypovedanie koaličnej zmluvy musí byť odovzdané v písomnej forme, napísal portál Novinky.cz.

 

Reforma polície nie je podľa Babiša záležitosťou iba rezortu vnútra. "Ak bude ČSSD takto pristupovať ku koaličnej zmluve, tak zvážime, či ju nevypovieme," povedal Babiš novinárom pred začiatkom rokovania.

 

ANO vadí, že ČSSD a policajný prezident Tomáš Tuhý chystanú reformu polície s hnutím nekonzultovali. "Na Bezpečnostnej rade štátu padli jasné argumenty, že reorganizácia nie je pripravená," uviedol Babiš.

 

Podľa Bělobrádeka by bolo rozumné, aby keby premiér a minister vnútra podpis reformy ešte zvážili, pretože nad ňou visí viacero otáznikov. "Nie som presvedčený, že reorganizácia je dobre pripravená," konštatoval.

 

Najspornejšou časťou reformy je zámer zlúčenia protikorupčného útvaru a Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) do Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu. ANO tento plán kritizuje ako nepripravený a vedený snahou odstrániť šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, ktorý sa v piatok vzdal funkcie a oznámil odchod do civilu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona