Áno, existuje určitá forma existencie po smrti

NETKY.SK • 7 September 2010, 12:17 • 2 min
Áno, existuje určitá forma existencie po smrti

Áno, existuje určitá forma existencie po smrti

slovakia

left justify in out

img

Americký spisovateľ Raymond Moody sa v pondelok večer (6.9.) predstavil v bratislavskom Istropolise slovenskému publiku v rámci prednášky na tému "Existuje za hranicou života ďalší svet?". Autor bestselleru Život po živote a novinky Záblesky večnosti sa na Slovensko vrátil po druhý raz. Prvýkrát navštívil hlavné mesto v roku 1991.
"Venujem sa logike, som profesorom filozofie a nebol som vychovávaný v náboženskom prostredí, takže od začiatku bol pre mňa princíp života po živote ťažký," uviedol Moody v rozhovore pre TASR. Filozof a lekár sa pokúsil analyzovať spomienky ľudí, ktorí zažili klinickú smrť. Podľa záverov jeho výskumu sú zážitky týchto ľudí (pocity pokoja a harmónie, jasné svetlo, cesta tunelom, opustenie vlastného tela a stretnutia so zosnulými príbuznými a priateľmi) veľmi podobné a odmieta tvrdenia oponentov, že ide o halucinácie.
"Nikdy som si nemyslel, že by mohol existovať nejaký život po živote, ale keď som v 60. rokoch prišiel na univerzitu a začal študovať Platóna, uvedomil som si dôležitosť tejto otázky, počas dlhých rokov práce som pochopil, aké náročné je na otázku smrti racionálne odpovedať." Ako sa ďalej 66-ročný lekár vyjadril, vo svojom veku sa ocitol v prekvapivej situácii. "Neviem nájsť iné alternatívy k tejto odpovedi. Ostáva mi len priznať, áno, myslím si, že existuje určitá forma existencie po smrti," vysvetlil autor termín near death experience (NDE) - zážitok na prahu smrti, ktorý sa dnes bežne používa.
Moodyho zbieranie zážitkov ľudí na prahu smrti a knihy, ktoré vznikli na základe rozhovorov s nimi, mnohým čitateľom pomohli. Ťažko chorých pacientov zbavili strachu zo smrti, otvorili dvere smerom k duchovnosti. Po prečítaní Moodyho knižiek ľudia veria, že aj po smrti niečo existuje. Pre niektorých lekárov a vedcov sú však jeho názory a literatúra neakceptovateľné. "Sú zástancovia myšlienky, že tieto zážitky sú halucinogénne a sú výsledkom mozgu, ktorý nemá dostatok kyslíka, ale teraz vieme, že tieto isté zážitky majú často ľudia, ktorí stoja pri posteli umierajúceho, tí vravia, že sami opúšťajú telo a sprevádzajú umierajúceho," oponoval autor s tým, že prítomní príbuzní a priatelia umierajúceho bežne spomínajú jasné svetlo, ktoré napĺňa miestnosť. "Vidia tiež príbuzných a priateľov, ktorí už dávnejšie zomreli a prichádzajú privítať umierajúceho, akoby ho prišli odprevadiť na ceste do druhého sveta."
Lekára a filozofa najviac prekvapuje fakt, že prítomní spolu s umierajúcim prežívajú "3D panoramatický pohľad späť na život odchádzajúceho". "Takže sa cítim zahnaný do rohu. Keď tvrdím, že neexistuje život po živote, vyzerá to tak, ako by som sa bál čeliť realite a utekal. Keď sa snažím vysvetliť existenciu života po živote po filozofickej stránke, cítim, že existuje, ale po racionálnej, nechcem ubiehať, chcem byť čestný."
Moodyho oponenti tvrdia, že umierajúcim spôsobuje halucinácie plné jasného svetla a cesty tunelom nedostatok kyslíka v mozgu. Expert na existenciu života po živote na tento fakt zareagoval otázkou. "Ako vysvetlia rovnakú skúsenosť okolo stojacich zdravých a nezranených príbuzných? Vraj ich reakcie sú len výsledkom hystérie a prílišnej emotívnosti, ale v tom je logický rozpor."
Moody fenomén posmrtného života zhrnul tak, že každý človek si musí urobiť vlastný záver na NDE. Rozhodne nechce nikomu vnucovať svoje videnie. "Vzdávam sa, jediné, čo mi ostáva, ak chcem byť čestný sám k sebe, je priznať, že existuje život po živote. Verím, že v blízkej budúcnosti zažijem posun vo vývoji odôvodňovania NDE. Predpokladám, že o takých päť až desať rokov príde úplne nová éra bádania zážitkov na prahu smrti a objavia sa nové dôkazy."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies