Annu Belousovovú predsedníctvo jednohlasne vylúčilo z SNS

NETKY.SK • 3 Február 2011, 08:13 • 2 min
Annu Belousovovú predsedníctvo jednohlasne vylúčilo z SNS

Annu Belousovovú predsedníctvo jednohlasne vylúčilo z SNS

slovakia

left justify in out

img

Bývalú prvú podpredsedníčku Slovenskej národnej strany (SNS) Annu Belousovovú dnes Predsedníctvo SNS všetkými 14 hlasmi svojich členov vylúčilo zo strany. Informovali o tom podpredsedovia SNS Andrej Danko, Ján Ikrényi a Rafael Rafaj. Predseda strany Ján Slota osobne pri zverejnení rozhodnutia prítomný nebol, podľa hovorkyne SNS Jany Benkovej v tom čase viedol pokračujúce rokovanie Predsedníctva SNS. Vzhľadom na jednohlasné rozhodnutie predsedníctva je však zjavné, že vylúčenie Belousovovej zo strany podporil aj on osobne.
"Predsedníctvo SNS riešilo prípad Anny Belousovovej na podnet Krajskej rady SNS v Žiline a jednomyseľne sa uznieslo na tom, že ju disciplinárne trestá za poškodzovanie mena a záujmov SNS vylúčením zo strany," vyhlásil dnes Danko. "Predsedníctvo konštatovalo, že Anna Belousovová nezvládla svoju nenaplnenú mocenskú ambíciu v SNS. Jej túžba po moci, ako aj nenaplnené očakávania ju dostali do pozície symbolu hašterivosti a skrytej agresie na slovenskej politickej scéne," dodal. Danko zdôraznil, že Belousovová nebola ochotná svoje názory obhajovať na poslaneckom klube SNS, ani na dnešnom predsedníctve, kde napriek pozvaniu neprišla.
"Predsedníctvo zároveň vyzvalo Annu Belousovovú, aby sa vzdala svojho poslaneckého mandátu," povedal Danko. "Predsedníctvo konštatovalo, že svojimi mediálnymi výstupmi a útokmi na SNS a jej predstaviteľov za ostatný polrok strane ublížila viac, ako všetky médiá dohromady," zdôraznil Danko, podľa ktorého sa bývalá členka vedenia SNS Belousovová stala "kritičkou a demokratkou" až po získaní poslaneckého mandátu na kandidátke SNS.
Danko sa neobáva, že vylúčenie Belousovej stiahne stranu preferenčne pod prah zvoliteľnosti do parlamentu. "Veríme v to, že SNS osloví svojou filozofiou a prístupom nových voličov. Ľudí a to aj tých, ktorí by teraz zaváhali, presvedčí o tom, že nové témy, nová kultúra a nový spôsob, ktorý SNS presadzuje, má budúcnosť," povedal Danko. Zároveň odmietol, že strana potláča vnútornú diskusiu. "Znamená to len, že sa nedáme mediálne poškodzovať," zdôraznil. Konkrétne mediálne výstupy, ktoré predsedníctvo Belousovovej vyčíta, budú podľa neho uvedené v rozhodnutí, ktoré Belousovová dostane k dispozícii.
Podľa Rafaja má strana vypracovanú právnu analýzu, podľa ktorej by poslanecký klub SNS nemal zaniknúť ani v prípade, že by Belousovovej odchod nasledoval aj poslanec Rudolf Pučík, čím by sa počet jeho členov znížil pod hranicu osem. Rafaj nesúhlasí s výkladom Rokovacieho poriadku NRSR, podľa ktorého klub, ktorý má menej ako osem členov, zaniká. Osem poslancov je potrebných na to, aby mohol vzniknúť nový poslanecký klub z nezávislých poslancov, raz vytvorený poslanecký klub však podľa neho nezaniká ani v prípade, že má menej ako osem členov.
"Dvakrát sa nevstupuje do tej istej rieky," odmietol Rafaj paralely s vývojom v SNS v minulosti, keď sa kvôli sporu Slotu s Belousovovou strana rozdelila. Na otázku, či bude SNS žiadať odchod Belousovovej z postu predsedníčky ľudskoprávneho výboru NRSR Rafaj zatiaľ odpovedať nechcel. "Je to predčasné," vyhlásil. "My ju žiadame, aby vrátila mandát poslanca," doplnil ho Danko. Ak by Belousovová vyhovela SNS a mandátu sa vzdala, automaticky by stratila aj funkciu vo výbore.
"Zatiaľ sa k tomu nebudem vyjadrovať. V priebehu niekoľkých dní, pravdepodobne v piatok, k tomu zvolám tlačovú konferenciu," reagovala pre TASR stručne Belousovová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies