Anne Hathaway burcuje do boja proti rasizmu: Zhrozila ju vražda mladej Afroameričanky

NETKY.SK • 28 Júl 2018, 08:13 • 2 min
Anne Hathaway burcuje do boja proti rasizmu: Zhrozila ju vražda mladej Afroameričanky

BRATISLAVA - Americká herečka Anne Hathaway, známa aj ako predstaviteľka Bielej kráľovnej z filmov Alica v krajine zázrakov (2010) a Alica v Krajine za zrkadlom (2016), sa rázne ozvala proti narastajúcemu rasizmu v americkej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Vyprovokovala ju k tomu vražda osemnásťročnej Afroameričanky, ktorú vo vlaku v Oaklande zozadu ubodal na smrť beloch John Lee Cowell. Na základe anonymného tipu od cestujúceho ho neskôr chytili v inom vlaku, rasový motív jeho útoku zatiaľ nie je potvrdený.

"Belosi, vrátane mňa, vrátane vás, si musia až do morku svojich privilegovaných kostí uvedomiť pravdu, že všetci černosi sa v Amerike každodenne boja o svoje životy, a zažívajú to už celé generácie," napísala Hathaway v príspevku na Instagrame pod fotografiu zavraždeného dievčaťa. "Bola to černoška a bola chladnokrvne zabitá belochom. Na akej úrovni my bieli vlastne sme? Nie čo sa týka našich zámerov, ale našich činov alebo naopak nečinnosti," napísala herečka.

Vražda osemnásťročného dievčaťa zhrozila v Spojených štátoch mnohých - oaklandský policajný šéf ju označil za najbrutálnejší útok, aký videl počas svojej 30-ročnej kariéry.

Anne Jacqueline Hathaway sa predstavila vo filmoch ako Denník princeznej (2001), Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození (2004), Skrotená hora (2005), Diabol nosí Pradu (2006), Vášeň a cit: Príbeh Jane Austen (2007), Rachel sa vydáva (2008), Dostaňte agenta Smarta (2008), Vojna neviest (2009), Láska a iné závislosti (2010), Alica v krajine zázrakov (2010), Jeden deň (2011), Návrat Temného rytiera (2012), Interstellar (2014), Stážista (2015) či Alica v Krajine za zrkadlom (2016). Najväčší úspech však zaznamenala vďaka stvárneniu Fantine vo filmovom muzikáli Bedári (2012), ktorý jej vyniesol cenu BAFTA, Zlatý glóbus i Oscara. Na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied ju pritom nominovali aj v roku 2009 za hlavnú rolu vo filme Rachel sa vydáva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies