Anna Karenina príde ako neoklasický balet

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 17:47 • 2 min
Anna Karenina príde ako neoklasický balet

KOŠICE - Treťou premiérou baletného súboru košického štátneho divadla v aktuálnej sezóne bude 25. apríla autorský neoklasický balet Anna Karenina mladého ruského režiséra a choreografa Kirilla Simonova.

slovakia

left justify in out

Svetoznámy príbeh Anny Kareniny žne úspechy po celom svete v rôznych spracovaniach. Filmoví či divadelní režiséri prostredníctvom neho skúmajú spoločnosť pohľadom do ľudských vzťahov a do vnútra človeka samotného.

 

„Aj mladý ruský režisér a choreograf Kirill Simonov si exkluzívne pre košický balet vybral Annu Kareninu od ruského klasika Leva Nikolajeviča Tolstého pre odhalenie premenlivosti človeka, túžby po šťastí a úsilia o mravné sebazdokonalenie. Vo chvíli, keď v hlavných postavách prebieha proces uvedomovania si seba samého, budeme svedkami ich stroskotania, ktoré ich vedie k životnej zrelosti a múdrosti,“ uviedol hovorca divadla Svjatoslav Dohovič. Celkové tragické ladenie baletnej drámy, ktoré môže vyvolávať úzkosť a nepokoj, korešponduje aj so samotným Tolstého vyjadrením nesúhlasu s vývojom v Rusku. Anna Karenina zobrazí typ nevernej ženy a láskyplnej matky, nie príliš romanticky ladenej, ctiacej si morálne hodnoty. Anna v mimomanželských vzťahoch nehľadá chýbajúcu romantiku, ale len jedinú lásku k osudovému mužovi.

 

Režisér Kirill Simonov sa narodil v ruskom meste Petrozavodsk v roku 1975. Choreografiu vyštudoval na slávnej Vaganovej akadémii v Moskve. Získal niekoľko prestížnych choreografických cien za svoju neoklasickú tvorbu a medzi jeho popredné diela patrí Luskáčik v Mariinskom divadle Petrohrad, na ktorom spolupracoval so svetovým dizajnérom Mihailom Chemiakinom, Madame Lionelli v Albert Hall v Londýne či balet Pulcinella v Novosibirskej opere.

 

V realizačnom tíme v Košiciach má aj scénografa Emila Kapeliuscha a kostýmovú výtvarníčku Stefaniu von Grauroig. Ako hudobný podklad poslúži hudba ruského skladateľa Rodiona Ščedrina. V postave Anny Kareniny sa predstavia sólistky Eva Sklyarová, Ami Fujikawa, Boglárka Kovalski a Inessa Yagolnik, Vronského stvárnia Sergei Iegorov, Igor Pashko, Peter Rolik a Vasyl Sevastyanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona