Anketa o najlepšieho futbalistu Slovenska 2017: V desiatke adeptov figurujú iba legionári

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 19:06 • 2 min
Anketa o najlepšieho futbalistu Slovenska 2017: V desiatke adeptov figurujú iba legionári

BRATISLAVA - Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2017 vzíde z týchto kandidátov (v abecednom poradí, v zátvorke klubová príslušnosť v roku 2017): Ján Ďurica (Trabzonspor/Tur.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal. - Trabzonspor/Tur.), Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland/Dán. - Celta Vigo/Šp.), Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus. - PAOK Solún/Gréc.), Adam Nemec (Dinamo Bukurešť/Rum.), Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín/Nem.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/USA), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/Tal. - Inter Miláno/Tal.), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Tur.).

slovakia

left justify in out

V siedmich prípadoch ide o rovnaký menoslov ako v uplynulom ročníku, nováčikmi sú Stanislav Lobotka, Adam Nemec a Albert Rusnák, ktorí vystriedali medzi elitou Matúša Kozáčika, Tomáša Hubočana a Vladimíra Weissa. Spomenutú desiatku nominovaných adeptov oznámil v stredu na tlačovej besede v bratislavskom hoteli Tatra redaktor denníka Pravda a hlavný organizátor ankety Michal Zeman. Do jej 25. ročníka svoje hlasy tradične posielali futbaloví tréneri a zástupcovia médií.

 

Obhajcom prvenstva je stredopoliar Marek Hamšík z SSC Neapol. Slávnostné vyhlásenie ankety, na ktorej po šestnásty raz participoval aj Slovenský futbalový zväz (SFZ), sa uskutoční v pondelok 19. marca od 17.00 h v hoteli Senec v Senci. V ten deň majú slovenskí futbaloví reprezentanti zraz pred odchodom do thajského Bangkoku na turnaj o Kráľovský pohár (King´s Cup) 2018, v ktorom si v semifinále zmerajú sily s hráčmi Spojených arabských emirátov (22. 3. o 10.30 h SEČ) a potom nastúpia v dueli o konečné umiestnenie (25. 3. o 11.30 h SELČ /o 3. miesto/ alebo o 14.30 h SELČ /finále/) buď s domácou reprezentáciou alebo s výberom afrického Gabonu.

"Tento 25. ročník ankety vnímame aj ako súčasť osláv troch výročí - 25 rokov od vzniku Slovenskej republiky, 80. výročie od založenia Slovenského futbalového zväzu a 100 rokov od vzniku Československa. Tento ročník je aj prelomový. Som rád, že raketovým tempom sa tlačia do popredia mladí futbalisti, čakali sme na to niekoľko rokov. Mladí hráči, nie postupne, ale rázne vkročili medzi elitu - zaslúžene. Škriniar či Lobotka pôsobia v dobrých kluboch, ich cena na futbalovom trhu rastie," vyjadril sa na stredajšej tlačovej konferencii prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik.


Okrem hlavnej kategórie ankety, ktorá má už sedem rokov názov Cena Jána Popluhára (najlepší slovenský futbalista 20. storočia zomrel 6. marca 2011 vo veku 75 rokov, pozn.), dekorujú 19. marca v Bratislave aj najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov (Cena Petra Dubovského - trio adeptov na prvenstvo tvoria /tiež podľa abecedy/ László Bénes (Borussia Mönchengladbach/Nem.), Samuel Mráz (MŠK Žilina) a Denis Vavro (MŠK Žilina - FC Kodaň/Dán.), ďalej najlepšieho trénera roka 2017 (kandidátmi na tento honor sú v abecednom poradí Adrián Guľa /MŠK Žilina/, Pavel Hapal /reprezentácia SR do 21 rokov/ a obhajca primátu Ján Kozák /reprezentácia SR/), najlepšiu futbalistku roka 2017 (adeptkami sú v abecednom poradí Alexandra Bíróová /SKN St. Pölten/Rak./, Mária Mikolajová /Partizán Bardejov/ a obhajkyňa prvenstva Dominika Škorvánková /Bayern Mníchov/Nem./), ako aj Cenu fanúšikov. Po predvlaňajšej premiére (11 mien ) a vlaňajšom pokračovaní (5 mien) aj tentoraz uvedú ďalších laureátov do Siene slávy slovenského futbalu, malo by ísť tak ako minulý rok o päť legiend.

Na slávnosti v Senci vyhlásia aj Najlepšieho futbalistu štvrťstoročia (1993 - 2017) v SR, nominovanou trojicou (tiež v abecednom poradí) s najväčším počtom hlasov sú podľa abecedy Peter Dubovský, Marek Hamšík a Ľubomír Moravčík. "Do tejto ankety prispelo dovedna 65 ľudí, dosiaľ najširší odborný tím. V hlasovaní všetkých doterajších víťazov hlavnej ankety Futbalista roka si dvanástka (bez zosnulého Petra Dubovského, ktorý tragicky skonal na dovolenke v Thajsku v roku 2000, pozn.) zvolila za víťaza Petra Dubovského. V nedávnej ankete fanúšikov, v ktorej hlasovalo 15-tisíc ľudí, dostal honor najlepšieho hráča štvrťstoročia Marek Hamšík," prezradil šéf ankety Michal Zeman.

Rovnako ako za roky 2014, 2015 a 2016, aj tentoraz organizátori zverejnili výsledky ďalšej ankety. Najlepším hráčom pôsobiacim v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži sa stal za rok 2017 Michal Škvarka z MŠK Žilina so ziskom 52 bodov pred Jakubom Marešom (28 bodov, v kalendárnom roku 2017 hráč MFK Ružomberok a od leta ŠK Slovan Bratislava si už teraz oblieka dres poľského Zaglebia Lubin, pozn.). Tretí s 19 bodmi skončil holandský útočník AS Trenčín Rangelo Janga, momentálne už zakončovateľ belgického klubu KAA Gent.

Prítomní zástupcovia médií sa následne z úst Michala Zemana dozvedeli v hlavnej kategórii "Futbalista roka 2017" zatiaľ iba mená futbalistov, ktorí sa umiestnili v ankete na 11. - 23. mieste. "V 25. ročníku hlasovalo spolu 33 odborníkov - 19 trénerov a 14 novinárov. Vlani dostalo aspoň jeden hlas 22 hráčov, teraz je to o jedného viac. Na porovnanie, najviac mien figurovalo v nominácii za rok 1999 - až 46, vtedy však hlasovalo až 50 ľudí. Zaujímavé je, že ani jeden zo spomenutých 33 odborníkov netrafil presne kompletnú elitnú desiatku, čo je výnimočné za 25 rokov ankety. Vlani až jedenásť hlasujúcich malo presnú top desiatku. Po piatich rokoch nie je medzi elitou brankár, teraz jedenástemu v hodnotení Matúšovi Dúbravkovi chýbali len 2 body na umiestnenie v prvej desiatke, ktorá sa vyprofilovala," skonštatoval Michal Zeman.

V elitnej desiatke za rok 2017 sú v porovnaní s predchádzajúcim rokom tri zmeny. "Je tu určitá výmena stráží. Weiss a Hubočan boli v desiatke šesťkrát za sebou, Kozáčik tam bol štyri razy. Zaujímavým prípadom je Adam Nemec - v 32 rokoch je premiérovo v Top 10, ako piaty najstarší hráč v histórii sa ako nováčik dostal do elitnej desiatky. Absolútna prevaha legionárov v ostatných rokoch je zrejmá. Z fortunaligistov sú teraz najvyššie - na 17. priečke - Boris Godál z FC Spartak Trnava a Tomáš Kóňa z FC Nitra, získali po päť bodov," poznamenal Michal Zeman a doplnil ďalšie perličky: "V 25. ročníku ankety posunul svoj rekordný zápis Martin Škrtel, ktorý je v hlavnej kategórii trinástykrát po sebe v prvej desiatke, čo ešte nikto nedokázal a dosiaľ sa to nikomu nepodarilo. Škrtel sa výraznejšie odpútal od Miroslava Karhana, ktorý bol deväťkrát v rade medzi najlepšími. Karhana už vlani predstihol Hamšík, teraz je už 11. raz za sebou v elitnej desiatke, navyše keď Marek bodoval v hlavnej ankete, vždy skončil na prvom alebo druhom mieste v celkovom poradí. Miro Karhan však zostáva rekordérom v tom, že bodoval v hlavnej ankete až 18-krát. Celkovo za 25 ročníkov dostalo hlasy dovedna 245 futbalistov a hlasovalo v nej spolu 223 expertov."

Po siedmy raz (dosiaľ za roky 2003, 2006, 2009, 2010, 2013, 2016) sa v histórii ankety stalo, že v Top 10 figurujú iba futbalisti, pôsobiaci v zahraničných kluboch. Za rok 2011 to legionárom "pokazil" Karhan (po návrate z nemeckého Mainzu v lete 2011 bol oporou corgoňligového klubu FC Spartak Trnava) a za roky 2012, 2014 a 2015 Viktor Pečovský z MŠK Žilina.

Doteraz sa z triumfu v ankete Pravdy a SFZ tešilo 13 futbalistov, rekordérom je so šiestimi prvenstvami Marek Hamšík (2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016), štyrikrát triumfoval Martin Škrtel (2007, 2008, 2011, 2012), trikrát zvíťazil Dušan Tittel (1995, 1996, 1997), dva razy sa tešil Marek Mintál (2004, 2005). V aktuálnej elitnej desiatke za rok 2017 sú dvaja hráči, ktorí sa už v minulosti tešili z víťazstva v ankete "Najlepší futbalista v SR" - Hamšík a Škrtel. Tí ovládli ostatných desať ročníkov ankety. "Nechcem prezradiť detaily, na konečné výsledky si počkajme do vyhlásenia v Senci 19. marca. Spomenuté duo Hamšík - Škrtel si od roku 2006, keď triumfoval Róbert Vittek, predchádzajúcich desať rokov delili prvenstvá, teraz je tu v ich prípade možnosť predĺžiť šnúru na jedenásť. V ankete sa za rok 2017 presadili aj mladí hráči. Rozdiel medzi prvým a druhým v poradí hlavnej ankety nie je rekordný, elitná trojica je však pomerne jednoznačná. Hamšík sa vlani štvrtým triumfom v rade odpútal od Tittela, ktorý sa radoval tri razy za sebou. Teraz môže túto svoju bilanciu Marek v prípade triumfu natiahnuť," pripomenul M. Zeman.

Slovenský futbalový kráľ za rok 2017 prevezme tak ako vlani peknú trofej s vyobrazenou veľkou loptou na podnose, žiaľ už nie z rúk pred siedmimi rokmi zosnulého slovenského futbalistu storočia Jána Popluhára. Pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov bude pripravený zarámovaný dres s číslom 10 tragicky zosnulého bývalého úspešného reprezentanta Petra Dubovského.

Nominácie a dosiaľ známe výsledky futbalových ankiet denníka Pravda a SFZ za rok 2017, ktoré slávnostne vyhlásia v pondelok 19. marca 2018 v hoteli Senec v Senci:

Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2017 - Cena Jána Popluhára (celkovo 25. ročník, spolu dostalo aspoň jeden hlas 23 hráčov, za menom je jeho klubová príslušnosť v roku 2017):
1. - 10. miesto - poradie zatiaľ nie je známe (kandidáti sú uvedení podľa abecedy): Ján Ďurica (Trabzonspor/Tur.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal. - Trabzonspor/Tur.), Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland/Dán. - Celta Vigo/Šp.), Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus. - PAOK Solún/Gréc.), Adam Nemec (Dinamo Bukurešť/Rum.), Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín/Nem.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/USA), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/Tal. - Inter Miláno/Tal.), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Tur.).


Už známe konečné poradie na ďalších miestach:


11. Martin Dúbravka (Slovan Liberec/ČR - Sparta Praha/ČR) 34, 12. Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR) 31, 13. Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR) 24, 14. Tomáš Hubočan (Olympique Marseille/Fr. - Trabzonspor/Tur.) 23, 15. Vladimír Weiss (Al Gharafa/Kat.) 21, 16. Ondrej Duda (Hertha BSC Berlín/Nem.) 17, 17. Boris Godál (FC Spartak Trnava) a Tomáš Kóňa (ŠK Slovan Bratislava - FC Nitra) po 5, 19. Matúš Bero (Trabzonspor/Tur.) a Ján Greguš (FC Kodaň/Dán.) po 4, 21. Lukáš Hroššo (FK Dukla Praha/ČR - FC Nitra) 2, 22. Erik Pačinda (FC DAC 1904 Dunajská Streda) a Michal Škvarka (MŠK Žilina) po 1.

Prehľad doterajších víťazov ankety "Najlepší futbalista Slovenskej republiky":
rok 1993: Peter Dubovský
rok 1994: Vladimír Kinder
rok 1995: Dušan Tittel
rok 1996: Dušan Tittel
rok 1997: Dušan Tittel
rok 1998: Jozef Majoroš
rok 1999: Vladimír Labant
rok 2000: Szilárd Németh
rok 2001: Ľubomír Moravčík
rok 2002: Miroslav Karhan
rok 2003: Vladimír Janočko
rok 2004: Marek Mintál
rok 2005: Marek Mintál
rok 2006: Róbert Vittek
rok 2007: Martin Škrtel
rok 2008: Martin Škrtel
rok 2009: Marek Hamšík
rok 2010: Marek Hamšík
rok 2011: Martin Škrtel
rok 2012: Martin Škrtel
rok 2013: Marek Hamšík
rok 2014: Marek Hamšík
rok 2015: Marek Hamšík
rok 2016: Marek Hamšík

Cena Petra Dubovského pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov za rok 2017 (18. ročník, aspoň jeden platný hlas dostali deviati hráči, za menom futbalistu je jeho klubová príslušnosť v roku 2017):
1. - 3. miesto - poradie zatiaľ nie je známe (kandidáti sú uvedení v abecednom poradí): László Bénes (Borussia Mönchengladbach/Nem.), Samuel Mráz (MŠK Žilina), Denis Vavro (MŠK Žilina - FC Kodaň/Dán.)


Už známe konečné poradie na ďalších miestach:
4. Filip Balaj (FC Nitra), Juraj Chvátal (Sparta Praha/ČR - MŠK Žilina), Adam Jakubech (FC Spartak Trnava - OSC Lille/Fr.), Erik Jirka (FC Spartak Trnava), Dominik Kružliak (MFK Ružomberok), Nikolas Špalek (MŠK Žilina) po 1.


Prehľad doterajších víťazov ankety "Cena Petra Dubovského":
rok 2000: Ľubomír Meszároš
rok 2001: Róbert Vittek
rok 2002: Róbert Vittek
rok 2003: Roland Števko
rok 2004: Milan Ivana
rok 2005: Martin Škrtel
rok 2006: Dušan Švento
rok 2007: Marek Hamšík
rok 2008: Marek Hamšík
rok 2009: Miroslav Stoch
rok 2010: Miroslav Stoch
rok 2011: Róbert Mak
rok 2012: Róbert Mak
rok 2013: Norbert Gyömbér
rok 2014: Ondrej Duda
rok 2015: Matúš Bero
rok 2016: Milan Škriniar

Najlepší tréner roka 2017 (aspoň jeden hlas dostalo 11 kormidelníkov):


1. - 3. miesto - poradie zatiaľ nie je známe (kandidáti sú uvedení v abecednom poradí): Adrián Guľa (MŠK Žilina), Pavel Hapal (reprezentácia SR do 21 rokov), Ján Kozák (reprezentácia SR)


Už známe konečné poradie na ďalších miestach:
4. Norbert Hrnčár (MFK Ružomberok) a Martin Ševela (AS Trenčín - ŠK Slovan Bratislava) po 11, 6. Nestor El Maestro (FC Spartak Trnava) 7, 7. Ivan Galád (FC Nitra) a Vladimír Weiss st. (reprezentácia Gruzínska) po 4, 9. Juraj Jarábek (FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble), Miroslav Karhan (FC Spartak Trnava) a Csaba László (FC DAC 1904 Dunajská Streda) po 1.

 

img

Tréner Ján Kozák. Foto: TASR
 

 

Najlepší futbalista štvrťstoročia (1993 - 2017) - hlasovalo 65 vybraných expertov, zástupcovia médií, trénerov, doterajší tréneri reprezentácie, všetci doterajší víťazi ankety Futbalista roka v SR:
1. - 3. miesto - poradie zatiaľ nie je známe (kandidáti sú uvedení v abecednom poradí): Peter Dubovský, Marek Hamšík, Ľubomír Moravčík


Ďalšie poradie: 4. Martin Škrtel 155, 5. Marek Mintál 50, 6. Dušan Tittel 45, 7. Miroslav Karhan 31, 8. Róbert Vittek 15, 9. Vladimír Kinder 5, 10. Szilárd Németh 4, 11. Róbert Tomaschek 3, 12. Miroslav König 2, 13. Vratislav Greško 1.

Najlepšia futbalistka roka 2017:
1. - 3. miesto - poradie zatiaľ nie je známe (kandidátky sú uvedené v abecednom poradí): Alexandra Bíróová (SKN St. Pölten/Rak.), Mária Mikolajová (Partizán Bardejov), Dominika Škorvánková (Bayern Mníchov/Nem.)

Najlepší hráč Fortuna ligy v roku 2017 (aspoň jeden hlas dostalo 24 hráčov):


1. Michal Škvarka (MŠK Žilina) 52, 2. Jakub Mareš (MFK Ružomberok - ŠK Slovan Bratislava) 28, 3. Rangelo Maria Janga (AS Trenčín) 19, 4. Erik Pačinda (FC DAC Dunajská Streda) 15, 5. Erik Daniel (MFK Ružomberok) 14, 6. Boris Godál (FC Spartak Trnava) 12, 7. Filip Hlohovský (MŠK Žilina - FC Seongnam/Kór. rep.) 11, 8. Lukáš Hroššo (FK Dukla Praha/ČR - FC Nitra) a Aschraf El Mahdioui (ADO Den Haag/Hol. - AS Trenčín) po 7, 10. Iván Santiago Díaz (MŠK Žilina) 6, 11. Tomáš Kóňa (ŠK Slovan Bratislava - FC Nitra) a Ľubomír Šatka (FC DAC 1904 Dunajská Streda) po 5, 13. Marin Ljubičič (FC DAC 1904 Dunajská Streda) 4, 14. Zsolt Kalmár (FC DAC 1904 Dunajská Streda) 3.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies