Ankara žiada od Grécka zadržanie demonštrantov, ktorí spálili tureckú zástavu

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 07:12 • 2 min
Ankara žiada od Grécka zadržanie demonštrantov, ktorí spálili tureckú zástavu

ANKARA - Turecko požaduje od Grécka, aby zadržalo krajne pravicových demonštrantov, ktorí v pondelok spálili v Aténach tureckú zástavu, a začalo proti nim právne konanie.

slovakia

left justify in out

Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v stredu pred novinármi povedal, že Ankara uvedený incident "dôrazne odsudzuje" a považuje ho za zločin z nenávisti. "Je naším očakávaním, že grécke orgány nájdu páchateľov a postavia ich pred súd," uviedol hovorca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Turecké ministerstvo zahraničných vecí medzitým skritizovalo vyjadrenie gréckeho prezidenta Prokopisa Pavlopulosa, že Grécko neovláda všetky územia, na ktoré má "historický nárok". Gréckeho lídra vyzvalo, aby rešpektoval medzinárodné právo i hranice Turecka a zdržal sa poznámok, ktoré by zvyšovali napätie.

 

Vzťahy medzi Gréckom a Tureckom - členmi Severoatlantickej aliancie - sú poznačené dlhodobými spormi ohľadne námorných hraníc a obchodných práv. Ďalšie napätie vyvolalo nedávne zadržanie dvoch gréckych vojakov na území Turecka. Zatiaľ čo Atény trvajú na tom, že vojaci prekročili pozemnú hranicu neúmyselne, turecká strana hovorí o vniknutí do svojej vojenskej zóny a špionáži.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona