Ankara chce z Cypru turecký protektorát

NETKY.SK • 21 September 2017, 19:52 • 2 min
Ankara chce z Cypru turecký protektorát

NEW YORK - Cyperské mierové rozhovory stroskotali, pretože sa Turecko odmietlo vzdať kontroly, vyhlásil dnes cyperský prezident Nikos Anastasiadis v prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN.

slovakia

left justify in out

Rozhovory sprostredkované generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom sa skončili v júli bez dohody, čím vyhasli nádeje na skoré ukončenie 40-ročného konfliktu.

 

Anastasiadis uviedol, že za uviaznutie rokovaní na mŕtvom bode môže "výhradne neústupčivý postoj Turecka" a jeho návrhy "zamerané na zredukovanie Cypru na turecký protektorát".

 

Anastasiadis si želá "štát vedený Cyperčanmi pre Cyperčanov" a adresoval tureckému prezidentovi Recepovi Tayippovi Erdoganovi otázku: "Je iracionálne obhajovať zriadenie normálneho štátu, v ktorom všetky rozhodnutia prijímajú iba jeho občania, bez závislostí od zahraničia?"

 

Gréci - Grécko a cyperskí Gréci - chcú, aby Turecko stiahlo všetkých svojich 35.000 vojakov z tureckej časti ostrova, ale Ankara trvá na tom, že bezpečnostný kontingent tam ponechá najmenej ďalších 15 rokov.

 

Grécka strana uvádza, že Cyprus, štát Európskej únie, nepotrebuje cudzích vojakov ako garantov bezpečnosti, a navrhuje nasadenie medzinárodných síl na prechodné obdobie.

 

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorá bola reakciou na štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona