Anifilm 2021: Cena za celoživotné dielo a protipandemické opatrenia

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 11:02 • 2 min
Anifilm 2021: Cena za celoživotné dielo a protipandemické opatrenia

V Liberci začína festival animovaného filmu Anifilm. od 22. do 26. júla ponúkne divákom takmer päťsto súťažných snímkov.

slovakia

left justify in out

Tohtoročný filmový festival ponúkne 477 súťažných aj nesúťažných animovaných filmov. Niektoré z nich budú mať českú priemeru vrátane filmu Myši patří do nebe, ktorému bude výnimočne venovaná aj pomerne veľká výstava v libereckom zámku. Ďalším filmom, ktorý stojí za spomenutie je film Rudé boty. Jeho autorkou je študentka animovanej tvorby FAMU Anna Podskalská. Snímok bol vybraný ako súťažný aj pre festival v Cannes.
 

 

Rovnako ako minulý rok tak aj tento ročník festivalu ovplyvňuje pandémia,  čo potvrdzuje aj nezvyčajne neskorý termín konania. Na Anifilm sme zvyknutí na začiatku mája. K tomu všetkému na premietanie bude umožnený vstup len s negatívnym testom na COVID-19. Pomôže vám aj doklad o prekonaní koronavírusu, či očkovací certifikát.

 

img

 

Anifilm už tradične privíta obrovské množstvo osobností zo sveta animovanej tvorby. Niektorí sprevádzajú svoje festivalové programy alebo súťažiace filmy. Do Liberca zavíta z USA aj režisér Dash Shaw a výtvarníčka Jane Samborski, či tvorcovia celovečerného súťažného filmu Kryptozoo.

 

„Jejich tvorba je českým fanouškům animace už známa - na Anifilmu 2017 získal zvláštní uznání poroty jejich film Jak se mi potopila střední škola. Snímek Kryptozoo již také získal několik ocenění – například na festivalech Berlinale a Sundance," dodala hovorkyňa festivalu Gabriela Zajícová.

 


Cenu za celoživotné dielo na včera zahájenom medzinárodnom festivale Anifilm prevezal scenárista a dramaturg Edgar Dutka, ktorý si môže pripísať podiel desiatok krátkych filmov, seriálov. Uviedol tak riaditeľ festivalu.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies