Ani vetovanie prezidentky Čaputovej nepomohlo. Obedy dotované štátom už nebudú

NETKY.SK • 17 December 2020, 12:06 • 2 min
Ani vetovanie prezidentky Čaputovej nepomohlo. Obedy dotované štátom už nebudú

BRATISLAVA - Dotáciu na obed v materských a základných školách nebude štát od augusta budúceho roka poskytovať na dieťa, ktoré žije v domácnosti s príjmom vyšším ako životné minimum.

slovakia

left justify in out

 

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá mala upraviť obedy zadarmo.


Novelou zákona totiž podľa Čaputovej vzniknú tri kategórie detí. Jedna, ktorá bude mať nárok na dotované obedy, Druhá  kategória detí, ktorých rodičia si budú môcť namiesto dotovaných obedov uplatniť zvýšený daňový bonus.

 

Nevhodným nastavením kritérií v zákone však podľa hlavy štátu vznikne aj tretia skupina detí, ktoré prepadnú medzi obe opatrenia.

 

"Sú to deti, ktoré sú v riziku chudoby, hoci ich rodiny majú príjem vyšší ako hranica životného minima, ale súčasne je nedostatočný na to, aby si uplatnili zvýšený daňový bonus,“ uviedla prezidentka a dodala, že by sa mohlo jednať až o skupinu 47 tisíc detí. 

 

 

img

 


Využila preto právo veta a zákon vrátila do parlamentu na opätovné prerokovanie a ako spôsob nápravy tohto neželaného stavu navrhla upraviť kritérium, podľa ktorého sa rozšíri okruh detí, ktorým vznikne nárok na dotáciu.


Čaputová navrhovala príjmovú hranicu pre získanie dotácie na obed nastaviť minimálne na úroveň dvojnásobku životného minima, čím sa zabezpečí, že ani jedno dieťa neprepadne sitom tejto pomoci.

 

Čítajte tiež: Školám zapojeným do projektu Infovek 2 sa menia webové a e-mailové služby


Poslanci veto prelomili


Parlament sa dnes nestotožnil s pripomienkami prezidentky SR Zuzany Čaputovej a poslanci NR SR schválili vetovanú novelu zákona o dotáciách v pôvodnom znení. 

 

Za prelomenie veta prezidentky SR hlasovalo 87 poslancov, proti bolo 36 poslancov a dvaja zákonodarcovia sa hlasovania zdržali.

Hranica príjmu rodiny, do ktorej bude mať dieťa navštevujúce materskú alebo základnú školu nárok na dotáciu na obed, tak dosiahne úroveň životného minima. 

 

img

 

Vyjadrenia poslancov

 

Členka parlamentného sociálneho výboru za hnutie OĽaNO Lucia Drábiková v parlamentnej rozprave ešte pred hlasovaním upozornila na to, že akceptovaním pripomienky prezidentky SR by vznikla iná nespravodlivosť.

 "Táto pripomienka by nenapravila situáciu konkrétne a adresne," povedala.

 

Dodala, že minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak dal podľa nej už pri schvaľovaní novely zákona v novembri verejný prísľub, že sa legislatívna úprava do augusta budúceho roka "dopracuje".

 

Ako to teda bude 

 

Kompenzáciou za zrušenie plošného dotovania obedov v materských a základných školách je zvýšenie daňovej úľavy na deti vo veku od 6 do 15 rokov.

 

Daňový bonus pre pracujúcich rodičov na dieťa vo veku od 6 do 15 rokov sa od júla budúceho roka zvýši na 1,7-násobku a od 1. januára 2022 na 1,85-násobku základnej sumy tohto daňového zvýhodnenia.

 

img

 

Daňová úľava pre pracujúcich rodičov školákov tak od júla budúceho roka stúpne o 16,25 eura na 39,47 eura mesačne. Od 1. januára 2022 by sa mal daňový bonus pre rodičov detí vo veku od 6 do 15 rokov zvýšiť približne o 4,50 eura mesačne na zhruba 44 eur.


Pomer medzi hranicou chudoby a životným minimom sa nas Slovensku líši podľa veľkosti rodiny a najväčšia medzera je v prípade osamelého rodiča s jedným dieťaťom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies