Ani po 17 hodinách rokovaní premiérov sa Srbsko a Kosovo nedohodli

NETKY.SK • 30 Jún 2015, 18:49 • 2 min
Ani po 17 hodinách rokovaní premiérov sa Srbsko a Kosovo nedohodli

BRUSEL/BELEHRAD/PRIŠTINA - Ani ďalšie kolo srbsko-kosovského dialógu na úrovni premiérov, v ktorom je sprostredkovateľom Európska únia a ktoré sa začiatkom týždňa uskutočnilo v Bruseli, neprinieslo očakávaný posun vpred.

slovakia

left justify in out

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová tak dnes bola nútená priznať, že sa ani po 17 hodinách pondelkovo-utorkových rozhovorov premiérov Aleksandara Vučiča a Isu Mustafu nepodarilo dosiahnuť politickú dohodu, informovala tlačová agentúra APA. 


Účastníci rokovaní sa venovali aj tentoraz "starým dobre známym témam", okrem iného detailom realizácie už pred dvoma rokmi dohodnutého zriadenia spoločenstva srbských obcí v Kosove, ktoré by tamojšej minorite malo priniesť viac autonómie, či otvoreným aspektom spolupráce v telekomunikačnej sfére. 
Aj predseda srbskej vlády po maratóne rokovaní v skorých ranných hodinách pre srbské médiá potvrdil, že sa, žiaľ, nepodarilo dosiahnuť dohodu o žiadnej otázke. Obe strany k nej podľa jeho slov boli blízko v otázke zriadenia spoločenstva srbských obcí v Kosove, avšak Priština nechcela akceptovať právomoci tohto spoločenstva, ktoré obvykle majú obce, teda v oblasti hospodárskeho rozvoja, zdravotníctva či plánovania miest, dodal srbský premiér. 


Pokrok sa podľa Vučiča podarilo dosiahnuť pri rokovaniach o telekomunikáciách. 


Kosovský premiér bilancujúc vyhlásil, že srbskí vyjednávači chceli pre spomínané spoločenstvo výkonné právomoci, čo je nezlučiteľné s legislatívou a ústavou Kosova. 


O moste cez rieku Ibar v Kosovskej Mitrovici sa tentoraz podľa srbskej strany nehovorilo, v sporných otázkach v energetickej oblasti sa nepodarilo dosiahnuť pokrok. 

 

Termín pokračovania srbsko-kosovského dialógu na úrovni premiérov nie je zatiaľ známy. Podľa Vučiča i Mustafu závisí od šéfky európskej diplomacie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies