Ani peniaze, ani tranzit: Ukrajina zlyhala na rokovaniach o plyne v Bruseli

NETKY.SK • 24 Január 2019, 15:51 • 2 min
Ani peniaze, ani tranzit: Ukrajina zlyhala na rokovaniach o plyne v Bruseli

BRUSEL - Trojstranné stretnutie zástupcov Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie, kde by sa malo rozhodnúť o osude tranzitu ruského plynu po roku 2019, sa skončilo "ničím".

slovakia

left justify in out

Do Bruselu prišli vedúci ministerstva energetiky Ruska Alexander Novak, minister zahraničných vecí Ukrajiny Pavel Klimkin, podpredseda Európskej komisie Maroš Ševčovič, a tiež vedúci Gazpromu Alexej Miller, spolu s top manažérmi Naftogaz Andrej Kobolev a Jurij Vitrenko.

 

Na stretnutí sa predpokladalo schválenie dohody o podmienkach pre pokračovanie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu po 31. decembri 2019, keď platnosť súčasnej zmluvy končí.

 

Pre Kyjev je to veľmi dôležité, pretože v prípade zastavenia čerpania modrého paliva, nielen ukrajinský deficit štátneho rozpočtu stratí tri miliardy dolárov ročných príjmov, ale celý ukrajinský prenosový systém plynu prakticky prestane existovať.

 

Európska komisia, tvrdiac, že je nezaujatým rozhodcom v spore medzi Ruskom a Ukrajinou, v Bruseli otvorene podporila Kyjev.

 

Maroš Ševčovič predložil verziu novej tranzitnej zmluvy, ktorá zaväzuje spoločnosť Gazprom zabezpečiť objemy čerpania "dostatočné na prilákanie investorov na modernizáciu ukrajinského systému prepravy plynu“.

       

Presné parametre európskeho návrhu zmluvy nie sú zverejnené

       

Ukrajinci však prekazili hru Európskej komisie a požadovali, aby Gazprom nielen zachoval tranzit paliva v objemoch výhodných pre Kyjev, ale tiež zaplatil Naftogazu viac ako dve miliardy dolárov podľa verdiktu arbitráže v Štokholme.

 

Gazprom tento verdikt neuznal a spochybnil. Na rokovaniach v Bruseli ruský minister energetiky Alexander Novak opäť zdôraznil, že nová zmluva o tranzite plynu cez Ukrajinu bude možná až po urovnaní súčasných sporov medzi spoločnosťami Gazprom a Naftogaz.          



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies