Ani líder golfového rebríčka Day nepôjde do Ria, bojí sa ziky

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 15:16 • 2 min
Ani líder golfového rebríčka Day nepôjde do Ria, bojí sa ziky

AKRON - Ani mužská jednotka nebude pri návrate golfu na olympijské hry po 112 rokoch. Jason Day podľahol obavám z možných následkov ochorenia vírusom zika a oznámil, že na augustovom turnaji v Riu de Janeiro sa nezúčastní.

slovakia

left justify in out

V priebehu jedného týždňa odvetvie prišlo o druhú svoju veľkú hviezdu na OH 2016, minulú stredu s rovnakým posolstvom vyrukoval Rory McIlroy, momentálne štvrtý hráč sveta.

 

"Jediným dôvodom je strach z možného nakazenia vírusom zika a z rizika, ktoré z toho môže vyplynúť pre budúce tehotenstvo mojej manželky a zdravie zatiaľ nenarodených členov mojej rodiny. Tú som vo svojom živote vždy kládol pred všetko ostatné," povedal 28-ročný Austrálčan, ktorý je od vlaňajšieho novembra dvojnásobným otcom. S manželkou Elie vraj plánujú ďalších potomkov.

 

Day je už piatym špičkovým golfistom, ktorý označil ziku za dôvod svojej neúčasti na OH. Pred ním sa rovnako rozhodli McIlroy, Charl Schwartzel, Branden Grace a Marc Leishman. Z iných športovcov to bol napríklad americký cyklista Tejay van Garderen.

 

Zika sa šíri komármi a pohlavným stykom. Ochorenie predstavuje veľké riziko najmä pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) napriek tomu tvrdí, že neexistuje dôvod pre posunutie termínu alebo zmenu dejiska olympijských hier, ktoré sa majú v dňoch 5.- 21. 8. 2016 uskutočniť v Brazílii.

 

Austrália má troch hráčov v elitnej stovke svetového poradia a všetci odmietli cestovať do Ria - okrem Daya a Leishmana (39.) aj Adam Scott (8.), ktorý vraj nikdy nepovažoval olympijské hry za svoju prioritu.

 

Z ďalších popredných hráčov zatiaľ neodriekli Jordan Spieth (USA, 2. v rebríčku), víťaz nedávnych US Open Dustin Johnson (USA, 3.), Bubba Watson (USA, 6.), Henrik Stenson (Švéd., 5.) či šampión tohtoročných Masters Danny Willett (Angl., 9.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies