Ani jedna členská krajina EÚ nechce likvidovať sýrske chemické zbrane

NETKY.SK • 19 November 2013, 06:22 • 2 min
Ani jedna členská krajina EÚ nechce likvidovať sýrske chemické zbrane

BRUSEL - Ani jedna z krajín EÚ sa dnes neponúkla, že zničí arzenál sýrskych chemických zbraní po tom, ako to odmietlo urobiť Belgicko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mnohé krajiny EÚ namiesto toho vyzývali, aby sa arzenál zničil v oblasti bližšie k samotnej Sýrii. Belgicko bolo považované za silného kandidáta. Likvidáciu predtým odmietlo Albánsko.

Belgický minister obrany Pieter De Crem poukázal na zložitosť prípadnej prepravy zbraní zo Sýrie na takú veľkú vzdialenosť a Belgicko ako možnú cieľovú krajinu vylúčil.

Holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans povedal, že ani jeden členský štát EÚ sa neprihlásil, aby povedal, že im môžu dať sýrske zásoby chemických zbraní. Po odmietnutí Albánskom boli možnými kandidátmi Belgicko a Francúzsko, nakoľko mali skúsenosť s likvidáciou zásob bojového plynu z čias prvej svetovej vojny. 

Nemecký šéf diplomacie Guido Westerwelle tiež vylúčil svoju krajinu z kruhu možných kandidátov. Povedal, že taká diskusia nemá význam, keď sa na to pozrie z technického hľadiska a vzhľadom na zemepisnú vzdialenosť.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) pripravila plán zničenia sýrskych chemických zbraní mimo Sýrie, avšak musí nájsť krajinu, v ktorej by sa mohla riskantná operácia uskutočniť. Podľa odhadov Damask disponuje približne 1300 tonami chemických zbraní. OPCW zatiaľ nezverejnila nijaké meno krajiny, kde by sýrske chemické zbrane mohli byť zničené. Vyjadrila však presvedčenie, že celý arzenál môže byť zlikvidovaný do polovice roka 2014.

Nórsko uviedlo, že vyšle civilnú nákladnú loď a plavidlo námorníctva, aby prevzali sýrsky arzenál. Timmermans povedal, že namiesto toho, aby sa zbrane previezli do zariadení, kde môžu byť zlikvidované, snáď by bolo možné previezť zariadenia na likvidáciu na miesta, kde sú zbrane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies