Ani elixír života, ani ortuť: Tekutina v sarkofágu je iba odpadovou vodou

NETKY.SK • 22 Júl 2018, 09:02 • 2 min
Ani elixír života, ani ortuť: Tekutina v sarkofágu je iba odpadovou vodou

KÁHIRA - Egyptské ministerstvo starožitností sa vyjadrilo k nedávnym mediálnym správam špekulujúcim nad chemickým zložením tekutiny a identite kostier v čiernom granitovom sarkofágu, ktorý objavili na severe krajiny v júli.

slovakia

left justify in out

Podľa sobotňajšieho vyhlásenia predstaviteľov ministerstva kvapalina nie je "ani tekutinou pre múmie, obsahujúcou elixír života ani červenou ortuťou, ale iba odpadovou vodou", informovala v sobotu agentúra AP.

 

Ministerstvo dodalo, že nález nepatril žiadnemu starovekému vládcovi a pozostatky podrobujú analýze, aby o nich zistili viac informácií.

 

Sarkofág starý približne dvetisíc rokov objavili v pobrežnom meste Alexandria. V médiách sa objavili dohady, podľa ktorých patril antickému gréckemu panovníkovi Alexandrovi Veľkému. Niektorí varovali, že otvorenie sarkofágu by mohlo uvaliť na výskumníkov "kliatbu".

 

Egyptské ministerstvo dohady odmietlo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies