Ani dnešná návšteva NDS poslancov nepresvedčila o tendri na overenie mýta kartami

NETKY.SK • 3 December 2014, 16:49 • 2 min
Ani dnešná návšteva NDS poslancov nepresvedčila o tendri na overenie mýta kartami

BRATISLAVA - Skupina opozičných poslancov NR SR dnes navštívila sídlo Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Účelom ich návštevy bolo oboznámiť sa s ďalšími skutočnosťami v súvislosti s tendrom (NDS) na zabezpečenie platieb mýta cez palivové karty. Keďže, ako po príchode povedal predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Ján Hudacký (KDH), výbor na svojej schôdzi neschválil poslanecký prieskum v NDS, prišli neoficiálne.

slovakia

left justify in out

Ako povedal po stretnutí, na ktorom sa zúčastnili minister dopravy SR Ján Počiatek a vedenie NDS, vyzerá to tak, že pri tendri zákon síce porušený nebol, ale aj tak ich vysvetlenia nezbavili podozrenia z klientelizmu a "ušitia" podmienok tendra na vopred vybranú spoločnosť. Víťazom tendra sa stala firma Paywell. 
     

Minister Počiatek po stretnutí povedal pre médiá, že celý proces výberu bol transparentný a mohol sa na ňom zúčastniť každý, kto spĺňal podmienky. Súčasne platná legislatíva stanovuje pravidlá, ktoré boli pri obstarávaní striktne dodržané. Zdôraznil, že počas celého procesu nebola vznesená žiadna námietka, pričom tender bol otvorený pre každého relevantného hráča v tejto oblasti. Aby však nevznikali žiadne pochybnosti o transparentnosti výberového konania, samotná NDS požiadala Úrad pre verejné obstarávanie, aby celý proces posúdil. Oslovení listom boli aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a  Európska komisia, zdôraznil Počiatek. 
     

Podľa ministra neobstojí ani ďalší argument niektorých poslancov, že banky by to urobili lacnejšie. "Do tendra sa mohli zapojiť aj banky. Treba sa opýtať ich, prečo tak neurobili," povedal Počiatek.
     

TASR oslovila v tejto súvislosti VÚB. Jej hovorkyňa Alena Walterová uviedla, že VÚB prostredníctvom platobných terminálov v súčasnosti akceptuje platobné karty vydané pod značkami kartových spoločností (Visa, MC, Diners Club, JCB, American Express). Banka zatiaľ nemá vybudované podmienky pre oblasť spracovania palivových kariet, ktoré sú autorizované a zúčtovávané mimo systémov kartových spoločností. Nevylučuje však rozšírenie tejto funkcionality v budúcnosti.
     

Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank potvrdila, že banka pôvodne uvažovala o účasti na tendri a bola schopná splniť kvalifikačné kritériá, ale po dôkladnej analýze a vyhodnotení vzhľadom na rozsah celého projektu sa rozhodli nezúčastniť sa na ňom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies