Ani 17 rokov po vražde exministra Duckého nie je nikto za tento čin odsúdený

NETKY.SK • 9 Január 2016, 10:08 • 2 min
Ani 17 rokov po vražde exministra Duckého nie je nikto za tento čin odsúdený

BRATISLAVA - Ani po 17 rokoch, ktoré v pondelok (11.1.) uplynú od vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, nie je za tento čin nikto právoplatne odsúdený.

slovakia

left justify in out

Ukrajinské orgány, konkrétne Generálna prokuratúra Ukrajiny pokračuje v trestnom konaní voči obvinenému Olegovi T. K., keďže slovenská strana jej odovzdala spisový materiál pred takmer piatimi rokmi. "Ministerstvo spravodlivosti SR sa priebežne na Ukrajine informuje o stave konania proti Olegovi T. K.," uviedla pre TASR hovorkyňa slovenského rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Posledná komunikácia v tejto kauze prebehla v septembri minulého roku. "Listom z 22. júna minulého roku sme požiadali Generálnu prokuratúru (GP) Ukrajiny o informáciu o stave konania a zaslanie konečného rozhodnutia. GP Ukrajiny listom, doručeným 7. septembra 2015, informovala o stále prebiehajúcom trestnom konaní. Citovaný list bol zaslaný aj na Okresný súd Bratislava I," dodala hovorkyňa Donevová.

 

Oleg T. K. je už približne osem rokov na Ukrajine. Slovenská strana celý prípad postúpila a spisový materiál zaslala ukrajinským justičným orgánom, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania nižšieho bratislavského súdu.

Slovenské justičné orgány by mohli v zmysle paragrafu 529 odseku 5. Trestného poriadku pokračovať v trestnom stíhaní alebo nariadiť výkon trestu, ak by dožiadaný štát oznámil, že vo veci nebude konať, alebo dodatočne odvolal svoje rozhodnutie o prevzatí veci, alebo by oznámil, že v konaní nebude pokračovať.

 

GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T. K. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny. Okresný súd Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o veľmi rozsiahly spisový materiál. Ministerstvo spravodlivosti SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania.

 

Okresný súd Bratislava I začiatkom októbra 2008 odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom T. K. Súd vtedy prerušil trestné stíhanie. Na návrh prokuratúry navrhoval konanie proti ujdenému, keďže Oleg T. K. sa na pojednávania nedostavoval a jeho slovenský právny zástupca Andrej Lehoťan bol s ním len v sporadickom telefonickom kontakte. Na splnenie tejto podmienky sa musela najskôr využiť možnosť postúpenia trestnej veci orgánom štátu, v ktorom je obžalovaný.

 

Olega T. K. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného ho našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm. Oleg T. K. obvinenia viackrát poprel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona