Angolský prezident dos Santos oznámil, že v roku 2018 vo funkcii skončí

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 15:58 • 2 min
Angolský prezident dos Santos oznámil, že v roku 2018 vo funkcii skončí

LUANDA - Angolský prezident José Eduardo dos Santos, ktorý je pri moci od roku 1979 a patrí medzi najdlhšie vládnuce hlavy štátu, dnes oznámil, že má úmysle v roku 2018 skončiť vo funkcii. Žiaden dôvod pre toto rozhodnutie však neuviedol ani nepovedal, koho by rád videl ako svojho nástupcu.

slovakia

left justify in out

Angola je členskou krajinou Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a druhým najväčším vývozcom ropy v Afrike po Nigérii. Vážne ju však zasiahol pokles globálnych cien ropy.

 

"Rozhodol som sa odísť v roku 2018 z aktívnej politiky," vyhlásil dnes 73-ročný dos Santos v prejave k členom výkonného výboru svojej vládnucej strany MPLA, ktorý vysielal rozhlas.

 

V Angole, bývalej portugalskej kolónii, sa v roku 2017 budú konať parlamentné voľby a prezidentom sa stane vodca strany, ktorá vo voľbách zvíťazí. Vodca Ľudového hnutia za oslobodenie Angoly (MPLA) dos Santos bol v auguste 2012 opätovne vymenovaný za prezidenta na ďalšie päťročné funkčné obdobie po tom, ako jeho strana drvivo vyhrala voľby.

 

Z jeho dnešného vyhlásenia nie je podľa tlačovej agentúry DPA jasné, či si dos Santos ponechá v budúcoročných voľbách funkciu predsedu MPLA alebo či sa zapojí do predvolebnej kampane.

 

Rok nízkych cien ropy prinútil tretiu najväčšiu ekonomiky Afriky a jej vládu k rokovaniam so Svetovou bankou a Medzinárodným menovým fondom o prípadnej finančnej pomoci Angole.

 

Angolská ekonomika dosiahla vďaka rope rozvoj a mohla pristúpiť k rekonštrukcii infraštruktúry zničenej 27-ročnou občianskou vojnou v krajine, ktorá sa skončila v roku 2002.

 

Kritici obviňujú dos Santosa zo zneužitia ropného bohatstva krajiny a z vytvorenia veľmi bohatej elity, prevažne z radov svojej rodiny a politických spojencov. Angola patrí medzi najskorumpovanejšie krajiny sveta.

 

Dos Santos je po prezidentovi Rovníkovej Guiney druhou najdlhšie vládnucou hlavou štátu v Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies