Angola chce obnoviť populáciu slonov

NETKY.SK • 4 Jún 2016, 13:44 • 2 min
Angola chce obnoviť populáciu slonov

NAIROBI/NEW YORK - Na boj proti nezákonnému obchodu s predmetmi i živočíchmi divej prírody je v roku 2016 tematicky zameraný Svetový deň životného prostredia. Pripadá na 5. júna a v tomto roku v téme zdôrazňuje, že obchodovanie so živou (živočíchy, rastliny) i neživou divou prírodou poškodzuje vzácnu biologickú rozmanitosť (biodiverzitu) planéty Zem.

slovakia

left justify in out

Ľudstvo tým prichádza o časť svojho dedičstva a mnohé druhy živej prírody sa dostávajú na hranicu vyhynutia, uvádza sa na stránke Programu Organizácie Spojených národov pre životné prostredie (UNEP).


Angola sa tento rok stala krajinou, v ktorej sa uskutočnia hlavné oslavy Svetového dňa životného prostredia, a to preto, že táto africká krajina chce obnoviť populáciu slonov, chce zachovať na biodiverzitu bohatý život africkej divočiny a zachovať pre ňu prostredie.


Svetový deň životného prostredia je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostrední. Konala sa 5.-16. júna 1972 v Štokholme pod heslom "Je len jedna Zem". Delegáti zo 112 štátov na nej prerokovali prvú súhrnnú správu o stave životného prostredia a schválili Deklaráciu o životnom prostredí.

 

Účastníci ďalej prvýkrát deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a navrhli globálny systém pozorovania Zeme. Na odporúčanie konferencie schválili členovia VZ OSN 15. decembra 1972 Environmentálny program OSN a 5. jún vyhlásili za Svetový deň životného prostredia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies