Anglikánsky arcibiskup požiadal kresťanov, aby neopúšťali Blízky východ

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 12:18 • 2 min
Anglikánsky arcibiskup požiadal kresťanov, aby neopúšťali Blízky východ

AMMÁN - Arcibiskup z Canterbury John Welby, ktorý vedie anglikánsku cirkev, dnes počas svojej cesty po Blízkom východe zavítal k rieke Jordán a modlil sa na mieste, kde podľa kresťanskej tradície Ján Krstiteľ pokrstil Ježiša.

slovakia

left justify in out

Arcibiskup vo svojom príhovore žiadal o väčšiu podporu pre tých ľudí, ktorí sú v núdzi. Upozornil, že Jordán, "kde počujeme spev vtákov a zurčanie vody," leží neďaleko od miest, kde dochádza k násilnostiam.

 

Blízky východ je kolískou najstarších kresťanských komunít na svete, v posledných rokoch však z toho regiónu mnoho kresťanov ušlo, aby unikli vojne a islamistickému extrémizmu.

 

Welby v utorok na stretnutí s irackými a sýrskymi utečencami žijúcimi v utečeneckých táboroch v Jordánsku apeloval na zvýšenie pomoci pre kresťanov v regióne, aby zostali v oblasti aj napriek vojne a rastúcemu islamistickému extrémizmu. Zdôraznil, že kresťania "sú minulosťou, súčasnosťou a musia byť aj budúcnosťou Blízkeho východu."

 

Dve desiatky kresťanských utečencov z Iraku, ktorí sa v anglikánskom Kostole svätého Pavla v Ammáne zúčastnili na spoločných modlitbách, však anglikánskeho arcibiskupa žiadali, aby im pomohol opustiť Blízky východ.

 

Arcibiskup Welby sa počas pobytu v Jordánsku stretol aj s kráľom Abdalláhom II. a navštívil utečenecký tábor Zátarí.

 

Ako spresnila agentúra AP, Welbyho cesta po Blízkom východe dnes pokračuje zastávkou v Izraeli, kde navštívi posvätné miesta v Jeruzaleme a stretne sa aj s hlavným rabínom Efraimom Mirvisom. V jeho sprievode zavíta do pamätníka obetiam holokaustu. Večer sa v Jeruzaleme stretne so zástupcami náboženských komunít.

 

Územie na východnom brehu rieky Jordán zaradilo UNESCO do zoznamu svetového dedičstva. Ide o miesto, kde pôsobil Ján Krstiteľ a ktoré je považované za dejisko Ježišovho krstu. Izrael a Jordánsko sa pritom celé roky sporia o to, ktorá strana rieky Jordán je skutočným miestom Ježišovho krstu - i s ohľadom na to, že výsledok značne ovplyvňuje cestovný ruch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies