Anglikánski biskupi navrhli, aby Británia do roku 2020 prijala 50.000 utečencov

NETKY.SK • 18 Október 2015, 09:47 • 2 min
Anglikánski biskupi navrhli, aby Británia do roku 2020 prijala 50.000 utečencov

LONDÝN - Skupina 84 anglikánskych biskupov listom vyzvala britského premiéra Davida Camerona, aby zvýšil počet sýrskych utečencov, ktorých má Británia do roku 2020 prijať na najmenej 50.000.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters pripomenula, že britská vláda pod tlakom verejnosti nedávno súhlasila, že do roku 2020 prijme 20.000 utečencov zo Sýrie.

 

Duchovní sú však presvedčení, že Británia, ako krajina známa svojou veľkorysosťou a ako útočisko pre ľudí v núdzi, môže v najbližších dvoch rokoch prijať najmenej 10.000 utečencov ročne, čím sa počet utečencov, ktorí v krajine nájdu útočisko v priebehu piatich rokov zvýši na najmenej 50.000.

 

Biskupi vysvetľujú, že Británia sa tak dostane na úroveň porovnateľnú so záväzkami, ktoré na seba vzali iné štáty. "Bude to zmysluplná dostatočná reakcia na rozsah utrpenia ľudí, ktoré denne vídame," upozornili biskupi vo vyhlásení.

 

Cameronova tlačová služba sa k výzve biskupov nevyjadrila priamo a konkrétne, ale uviedla, že by bolo správne, keby si Británia splnila svoju morálnu povinnosť a pomohla utečencom. Dodala však tiež, že pri tom treba použiť "srdce i rozum a usilovať sa o komplexný prístup, ktorý rieši príčiny problému i jeho dôsledky."

 

Biskupi v mene svojich kongregácií ponúkli pomoc pri ubytovaní utečencov či starostlivosti o deti, ktoré sú na úteku pred vojnou bez sprievodu rodičov.

 

Signatári listu vyjadrili ľútosť nad tým, že svoj list premiérovi poslali začiatkom septembra a doteraz naň nedostali odpoveď - napriek tomu, že im ju Cameron sľúbil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona