Anglikánska cirkev zablokovala svätenie žien za biskupky

NETKY.SK • 21 November 2012, 07:55 • 2 min
Anglikánska cirkev zablokovala svätenie žien za biskupky

Anglikánska cirkev zablokovala svätenie žien za biskupky

slovakia

left justify in out

img

Porážka je trpká pre canterburského arcibiskupa Rowana Williamsa.

Generálna synoda anglikánskej cirkvi dnes tesnou väčšinou hlasov zablokovala snahu, aby mohli byť ženy vysvätené za biskupky. Oponenti návrhu získali po celodennej rozprave dostatočnú podporu medzi laikmi na to, aby podporovatelia návrhu nemali potrebnú dvojtretinovú väčšinu na jeho presadenie, informovala agentúra Associated Press.

Porážka je trpká pre canterburského arcibiskupa Rowana Williamsa, ktorý v decembri odchádza z funkcie, aj pre jeho novozvoleného nástupcu, biskupa Justina Welbyho. Obaja vehementne podporovali navrhovaný kompromis, ktorý, ako dúfali, by ukončil diskusiu trvajúcu niekoľko desaťročí.

Nová legislatíva, ktorá by umožnila ženám stať sa biskupkami, musí byť schválená dvojtretinovou väčšinou vo všetkých troch komorách synody: biskupskej, kňazskej i laickej. Členovia synody hlasovali o najnovšom kompromise, ktorý vyzýval vedenie cirkvi na "rešpektovanie" postoja farností, ktoré sú proti ženským biskupkám. Neuvádzal však, čo toto "rešpektovanie" v praxi znamená.

Predstavitelia cirkvi uviedli, že potrvá ďalších päť rokov, kým pripravia novú legislatívu na hlasovanie. 

Anglikánske dcérske cirkvi v Austrálii, na Novom Zélande a v USA už biskupky majú. V nedeľu sa k nim pripojila aj Juhoafrická republika vysvätením Ellinah Wamukoyovej za anglikánsku biskupku Svazijska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies