Anglikánska cirkev vymenovovala svoju prvú biskupku

NETKY.SK • 17 December 2014, 12:06 • 2 min
Anglikánska cirkev vymenovovala svoju prvú biskupku

LONDÝN - Anglikánska cirkev dnes prvýkrát vo svojich dejinách vymenovala do biskupského úradu ženu. Stala sa ňou 48-ročná Libby Laneová, ktorá sa ujme biskupského postu v Stockporte v severnom Anglicku.

slovakia

left justify in out

Generálna synoda anglikánskej cirkvi v júli schválila vysviacku žien za biskupky, čím zvrátila stáročnú tradíciu v cirkvi, ktorá bola v tejto záležitosti dlho hlboko rozdelená. Návrh mal podporu arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho i premiéra Davida Camerona.

 

Právny predpis, ktorý kňažkám umožňuje, aby boli vymenované a zvolené za biskupky, schválila generálna synoda v novembri. Už vtedy sa objavili špekulácie, že prvá žena by do tejto významnej funkcie mohla byť vymenovaná už pred Vianocami a funkcie by sa mohla ujať v januári budúceho roku.

 

Premiér Cameron sa k vymenovaniu Laneovej vyjadril prostredníctvom sociálnej siete Twitter, keď v gratulácii napísal, že ide o "historicky dôležité vymenovanie a významný deň pre rodovú rovnosť". Tento rozmer svojho vymenovania zdôraznila v ďakovnej reči aj samotná Laneová.

 

Prvé vysviacky žien za kňažky sa v anglikánskej cirkvi uskutočnili pred 20 rokmi, avšak možnosť dosiahnutia biskupskej funkcie dlhé roky blokovalo predtým výlučne mužské duchovenstvo. Vysviacka žien do biskupských funkcií a manželstvá homosexuálov v ostatných rokoch dominovali debatám v anglikánskej cirkvi.

 

Biskupi zohrávajú kľúčovú úlohu v mnohých kresťanských vierovyznaniach a iba oni majú oprávnenie vysväcovať nových kňazov. V rámci anglikánskej cirkvi ženy pôsobia ako biskupky v USA, Austrálii a Kanade. Mnohé rozvojové štáty sú však proti tomu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona